Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Brzi Internet u Sloveniji postaje univerzalno pravo i moraće biti dostupan svima i svugdje

Svako selo u Sloveniji dobiće pravo priključka na Internet širokog pojasa minimalne brzine prenosa podataka od 10 Mbit/sekundi, a pravo će se početi ostvarivati od kraja juna 2018. godine, objavila je u utorak slovenska državna Agencija za telekomunikacijske usluge (AKOS).

Riječ je o tome da će pravo priključka na Internet širokog pojasa prvi put biti uključeno na listu “univerzalnih” komunikacionih usluga koje moraju biti pristupačne svim krajnjim korisnicima.

Time će se pravo na internet širokog pojasa staviti u paket prava na osnovne telekomunikacione usluge, kao što su pravo na priključivanje na fiksnu telefonsku mrežu ili pravo na telefonsku govornicu u svakom naselju.

Nova odluka AKOS-a kojom se pravo na Internet širokog pojasa uključuje na listu minimalno garantovanih komunikacionih usluga biće u petak objavljena u službenom listu, a treba je početi realizirati najkasnije s krajem juna ove godine, objavio je u utorak mariborski dnevni list Večer.

Budući ponuđač univerzalne komunikacione usluge s pravom na širokopojasni internetski priključak moći će sam izabrati način kako tu uslugu osigurati korisnicima koji sada nemaju te mogućnosti zbog tehničkih ograničenja ili specifične lokacije, pa će se moći odlučiti za osiguranje takvog interneta korisniku putem fiksnog, mobilnog, hibridnog ili satelitskog priključka, a imaće pravo i na povrat uloženih sredstava, odnosno državnu subvenciju.

Procjenjuje se da je u Sloveniji, koja ima vrlo razvijenu mogućnost priključivanja na Internet za stanovništvo, još uvijek oko 4600 domaćinstava koja na komercijalnoj osnovi ne mogu dobiti pristup Internetu širokog pojasa, a disperzirana su po cijeloj zemlji.

Slovenija će odlukom AKOS-a postati šesta država u Europi koja pravo na Internet širokog pojasa uvodi kao univerzalno pravo, navodi mariborski list.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button