Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Poslanici preuzeli mandate u PD PS BiH

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održava se danas u Sarajevu.
Prije sjednice poslanicima su uručena uvjerenja o dodjeli mandata, te su upoznati o sistemu elektronskog glasanja.

Mandate su preuzeli i ministri Dragan Mektić i Mirko Šarović, koji će u narednom periodu obavljati dvije funkcije.

SDP je odbio da primi certifikate od CIK-a, ali su preuzeli mandat. Saša Magazinović, poslanik te stranke u PD PS BiH kaže da SDP sprema krivičnu prijavu protiv CIK-a, pa nema potrebe da se slikaju, kako kaže sa njihovim članovima.

Isto su učinili i poslanici PDP-a. Predsjednik stranke Branislav Borenović rekao je da imaju primedbe na Izborni zakon i da je to razlog zašto nisu uzeli certifikate.

Predstavnički dom broji 42 člana, od kojih su dvije trećine, odnosno 28 sa teritorije Federacije BiH, a trećina, odnosno 14 iz Republike Srpske.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u naredne četiri godine činiće poslanici 14 stranaka, što je za jednu stranku više nego u prethodom sazivu.

Iz Republike Srpske najviše izabranih poslanika ima SNSD – šest, slijede SDS lista sa tri i PDP sa dva poslanika, dok će po jednog imati DNS, SP i SDA.

Kada je riječ o Federaciji BiH, SDA ima osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko i SDP BiH, DF će imati tri poslanika, SBB i Našu stranku će predstavljati po dva poslanika, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Izvor
ATV
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button