Politika

Dodik – Vučić: Sredinom godine početak radova na autoputu Bijeljina-Kuzmin (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da saradnja Srbije i Srpske nikada nije bila bolja i izrazio zadovoljstvo što je danas dogovoreno da početkom godine budu započeti radovi na autoputu Kuzmin-Bijeljina.

Milorad Dodik je rekao da je zadovoljan činjenicom da su razvili nove faze dogovora, a posebno one koje se odnose na privredu.

– Zajedno radimo i sarađujemo. Saradnja Republike Srpske i Srbije je dobra, tačnije nikada nije bila bolja. Nema opštine u Srpskoj gdje se sredstvima Srbije nije intervenisalo. U svakom pogledu Srbija brine o Srpskoj – rekao je Dodik, te dodao da je Srbija najvažniji faktor razvoja u regionu.

On je naglasio da nastavljaju da rade i na novim poslovima u privredi.

Dodik je istakao da su pritisci na Republiku Srpsku veliki.

– Moj poziv je da se izmaknemo od dnevnopolitičkih tema i da se fokusiramo na važna pitanja. Ne smijemo biti naivni. Mi smo sa zebnjom prihvatali priču o integraciji samoproglašenog Kosova i Albanije. U Briselu je vješto izbjegavana priča da se ovakvo pravo primijeni na Srpsku i Srbiju, dodao je Dodik.

On je naglasio da u Predsjedništvu BiH postoje različiti stavovi o Kosovu, ali je njegov stav, kako kaže, da se prati stav Srbije i da je veoma važno da se okupe svi važni faktori kako bi se riješio problem Kosova.

Vučić je nakon sastanka istakao da je upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa svim što se zbiva u Srbiji, pogotovo o Kosovu i Metohiji, a prvenstveno o taksama Prištine.

Kako kaže razgovarali su i o trenutnoj situaciji u BiH, te novim projektima.

– Dobio sam sve nephodne informacije o situaciji u BiH i Republici Srpskoj. Razgovarali smo o saradnji koju intenzivno nastavljamo. Naša trgovinska razmjena dostigla je vrhunac i Srbija je prvi spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, ali i BiH, dodao je predsjednik Srbije.

Istakao je da će Srbija suvencionisati investicije na teritoriji Republike Srpske.

– Razgovarali smo načinima privlačenja investicija što je objektivna teškoća za Dodika, ali nastavićemo program podrške mladim preduzetnicima do 35 godina. Srbija će dati milion evra,a Republika Srpska 500 hiljada evra. Subvencionisaćemo investicije iz Srbije na teritorijiu Republike Srpske. Želimo napredak ekonomije i učestvovaćemo u razvoju opština Republike Srpske, ali i FBiH ako iskažu interesovanje, dodao je Vučić.

Vučić je spomenuo i projekte koji će biti realizovani u narednom periodu – izgradnja autoputa od Bijeljine do Kuzmina, a koji bi se spojio sa autoputem Beograd-Sarajevo. On je izrazio nadu da će već sredinom juna on i Dodik otvoriti radove.

“Do 1.juna biće završena dokumentacija. Do kraja ili sredine juna da se pokrene taj projekat u građevinskom smislu”, rekao je Vučić.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!