Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Koalicija “Za Republiku”: RS ide u pogrešnom pravcu, alternativa je nužna!

Predsjednici SNS-a, PUP-a i Izvorne Srpske, Darko Matijašević, Ilija Vujičić i Vitomir Popović, danas su ozvaničili saradnju i odluku da na oktobarske izbore izađu sa zajedničkim listama, te nastupe kao politički blok “Za Republiku”, javlja srpskacafe.com

Predsjednik Srpske napredne stranke Darko Matijašević rekao je da će pomenuti blok dati značajan doprinos političkoj sceni Republike Srpske, FBiH ali i regiona.

Naglašavam, želja nam je da na ovom prostoru primjenimo model SNS-a Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića. Odlikovaće nas umjereni nacionalni i odmjereni racionalni patriotizam, a primarni cilj nam je ekonomska obnova. Pomoćićemo Srbima u Federaciji BiH, ali i matici Srbiji oko svih stateških nacionalnih politika. Jer nema dilema da će se srpska nacionalna politika i opšta politika voditi u Beogradu. Opšta srpska politika, za dobrobit svih, za dobrosusjedstvo, mir i pomirenje, stabilizaciju BiH vodiće se primarno u RS sa stanovišta Srpske napredne stranke i novoformirane koalicije „Za Republiku“ – rekao je Matijašević.

On je dodao da će pomenuta koalicija voditi računa i o dijaspori, te Srbima u Hrvatskoj.

– Posebno ćemo se okrenuti mladima i svim onim kategorijama koje su nužne za prosperitet i za ostanak, kako srpskog, tako i svih drugih naroda, građana ovih prostora – rekao je, između ostalog, Matijašević.

Predsjednik Partije ujedinjenih penzionera Ilija Vujičić poručio je da novoformirana koalicija nije “ni lijeva, ni desna” već je tu “samo da radi u interesu Republike Srpske”.

– Nisam zadovoljan, naše društvo, Republika Srpska i čitava BiH, se kreću u pogrešnom pravcu. Zato moramo napraviti alternativu postojećem stanju. Kada je o penzionerima konkretno riječ, nije normalno da najbrojnija populacija na ovim prostorima nema svoje predstavnike u političkom životu. Moji prethodnici su, nažalost, išli u potpuno pogrešnom pravcu, opšti su podredili ličnom interesu – rekao je Vujičić.

On je naglasio da namirnice i životni troškovi rastu za sve podjednako te da tako trebaju da rastu i penzije, umjesto dosadašnjeg procentualnog rasta.

– Vama će se, sa druge strane, već od maja, kako sam čuo, nuditi šatori i po 200 maraka za glas, kako bi zadržali postojeće stanje ali vas pozivam da shvatimo da nam je potrebna alternativa. Ako ostane postojeća garnitura na vlasti, poslije oktobra i moja djeca, iako ovdje situirana, planiraju odlazak – rekao je on te dodao da je cilj da ova koalicija izbori pet poslaničkih mjesta.

Rekao je i da je najveća opasnost ekonomska ugroženost, a pošto “postojeća politička garnizura nema odgovor na nju, forsira se priča o neprekidnoj ugroženosti Republike Srpske”.

Predsjednik Izvorne Srpske Vitomir Popović je rekao da je njegova stranka razgovarala sa više od 30 političkih subjekata u RS, ali da su zajednički jezik pronašli samo sa SNS i PUP.

– Ali, naravno, i dalje ima prostora da nam se neke partije i kasnije priključe. Već je predsjednik SNS-a rekao da ćemo biti vezani za Srbiju i da je Beograd naš glavni grad. Pa to je opštepoznata stvar. Za koga drugog da budemo vezani? Ali, svjesni smo činjenice da smo u veoma nezgodno vrijeme formirali, prvo partije, a potom i ovaj politički blok. U samom smo startu naišli na čitav niz saplitanja koja su dolazila i od vladajućih u Srpskoj, ali i vladajućih na bh. nivou – rekao je Popović te upitao vlast u RS “šta je sa obećanjem da će vratiti oteta ovlaštenja RS, zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

 

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button