Društvo

Razmotren Prijedlog zakona o socijalnom stanovanju

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o socijalnom stanovanju, kojim se sistemski uređuje ova oblast, nosioci realizacije i korisnici prava.

Ovim prijedlogom se uređuje postupak i način dodjele, upravljanje, održavanje, svojina i raspolaganje stambenim jedinicama, kao i zakupnina i obaveze plaćanja, te izvori finansiranja izgradnje i obezbjeđivanja stambenih jedinica za socijalno stanovanje, nadzor i druga pitanja od značaja za ovu vrstu stanovanja u Srpskoj. 

Predstavnik Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Ljiljana Orešković je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom prijedlogu zakona zahvalila poslanicima na kostruktivnim diskusijama. 

“Zakon nam treba jer će ovaj model narednih godina biti jedan od vodećih za obezbjeđivanje pristupa za stanovanje različitih kategorija”, poručila je Oreškovićeva. 

Ona je ponovila da je prijedlogom ovog akta definisano da se stambeno zbrinjavanje u smislu socijalnog stanovanja obezbjeđuje dodjelom stambene jedinice u neprofitni zakup na određeno vrijeme, uz sigurnost korištenja dok traju potrebe za tim i uz ispunjenost opštih i posebnih uslova. 

Poslanici SNSD-a su tokom ranije poslaničke rasprave o ovom prijedlogu zakona naveli da je pohvalno što se sistemski i prvi put u Srpskoj rješava oblast socijalnog stanovanja u Srpskoj, te su podsjetili da je ovdje riječ o jednom od osnovnih ljudskih prava. 

Begija Smajić iz Poslaničke grupe Zajedno za BiH rekla je da je zakon dobar i izrazila nadu da će opštinske i gradske vlasti donijeti dobre pravilnike o upravljanju i održavanju stambenih jedinica socijalnog stanovanja. 

Klub poslanika PDP-a podnio je amandmane u kojima se, između ostalog, nastoji definisati koje kategorije korisnika bi trebalo da imaju prednost kada je riječ o socijalnom stanovanju i dobijanju stambenih jedinica na korištenje. 

Poslanički klub SDS-a podnio je više amandmana na ovo zakonsko rješenje u čijem obrazloženju se navodi da je na lokalne zajednice potrebno prenijeti stambene jedinice koje koristi populacija izbjeglih, raseljenih lica i povratnika, a čije korištenje nije definisano.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!