Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

POTROŠAČKA KORPA DUPLO VEĆA OD PLATE Porodici dnevno samo za hranu trebaju 23 KM

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u RS, u februaru je koštala je 1.902 KM.

Ovu korpu je prosječna isplaćena neto plata u ovom mjesecu, u iznosu od 896 KM, pokrivala sa svega 47,1 odsto, podaci su Saveza sindikata RS.

Najviše prosječne neto plate u februaru isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja – 1.378 KM, a bile su veće za 0,22 odsto u odnosu na januarsku platu, a najniže u građevinarstvu – 617 KM, što je za 2,37 odsto manje od prosječne neto plate isplaćene u januaru ove godine u Srpskoj.

Niske prosječne neto plate u februaru primili su zaposleni u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije – 640 KM, zatim radnici u ugostiteljstvu – 643, te zaposleni u administrativnim pomoćnim i uslužnim djelatnostima – 678,00 KM. Prosječna isplaćena februarska neto plata radnika u djelatnosti saobraćaja i skladištenja iznosila je 683, a zaposlenih u trgovini 688 KM.

Navedene prosječne neto plate pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 32,44 odsto do 36,17 odsto.

U februaru ove godine, porodice u RS najviše novca trošile su za nabavku prehrane – 706 KM, za stanovanje i komunalne usluge 583, a za tekuće održavanje domaćinstva 105 KM. Odjeća i obuća koštala je 133 KM, higijena i njega zdravlja 90, prevoz 200, a obrazovanje i kultura 82 KM.

– U RS je potrebno što prije potpisati Opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životnog standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage – saopštili su iz Saveza sindikata RS.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button