Kultura

Rasplakala prolaznike: Slikarka Nina Babić poklonila 450 crteža građanima

Trg Krajine nekoliko sati bio je dnevna soba akademske slikarke Nine Babić koja je prolaznicima poklanjala svoje crteže, kako bi ih podstakla da razmišljaju o umjetnosti.

Ona je danas podijelila oko 450 radova iz svog 15-godišnjeg opusa i performansom “Minut za kulturu” definitivno navela Banjalučane da bar na moment razmišljaju o umjetnosti.

Loading...

– Predivne su reakcije ljudi, jedna gospođa me je čak zagrlila i počela da plače. Jako mi je drago da sam ovim činom, koji je i za mene samu nepoznanica, dirnula građane i što će oni makar jedan dan razgovarati o umjetnosti. Vidim samo pozitivne reakcije, ali čak i ako ima negativnih dobro je – bitno je samo da reakcija postoji- poručila je Babićeva, kojoj je želja da podstakne sugrađane da više posjećuju kulturna dešavanja i da nauče svoju djecu da idu u pozorište i na izložbe.

Slikarka je ovim perofmansom izmamila osmijeh građana, koji su u “moru crteža” predano birali najprikladniji za sebe i razgovarali o njenim djelima.

– Mnogo mi je drago kada sam vidjela ovo dešavanje na Trgu, jer i sama pokušavam da nađem vremena za kulturu od svakodnevnih obaveza – rekla je Tijana Josipović, koja smatra da je u Banjaluci dobra ponuda kulturnih manifestacija, a lično najviše posjećuje događaje u Banskom dvoru.

A, kakve su inače kulturne navike Banjalučana, pokazalo je istraživanje koje je uradio Tim za evropsku prestonicu kulture “Banjaluka 2024”.

Anketirani građani smatraju tako da je izbor filmova u bioskopu najbolje u kulturnoj ponudi.

Građani su najvišu ocjenu dali Narodnom pozorištu RS, a zatim Kulturnom centru Banski Dvor i Dječijem pozorištu RS.

Dalje među najboljim ponudama smatraju se i pozorišne predstave, filmovi u domaćoj produkciji Banjaluke, muzički festivali, kao i biblioteke.

Najnižu ocjenu ovom prilikom dobila je Specijalna biblioteka za slijepa i slabovidna lica RS kao i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS. Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu grada je takođe dobilo jako nisku ocenu.

Što se tiče potrebne promjene u kulturnoj ponudi Banjaluke, skoro polovina građana misli da je najvažnije dati više prostora mladima u kreiranju kulturnog sadržaja i da treba uvesti veći broj edukativnih programa i kreativnog rada sa decom. Banjalučani su rekli da je nedostatk novca najveći razlog zašto ne posjećuju dovoljno kulturne događaje u gradu.

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!