Hronika

Traže oštriju kaznu za batinaša

Tužilaštvo traži oštriju kaznu za Slobodana Markovića (57) iz Banjaluke, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović, dok njegova odbrana tvrdi da mu je stavljeno teže krivično djelo na teret od onog što je uradio i zahtijeva ukidanje presude i novo suđenje.

Oni su ovo kazali u Vrhovnom sudu Republike Srpske, na ročištu za razmatranje žalbi na presudu. Republički tužilac Branko Mitrović kaže da je izrečena kazna minimalna i nije adekvatna.

Loading...

– Žalbu na presudu uložio je okružni javni tužilac i on smatra da se izrečenom kaznom ne može postići svrha kažnjavanja. Činjenično stanje se ne spori, samo visina kazne. Prema navodima u žalbi, optuženi je planirao i pripremao zločin. Bio je u kombinezonu i imao masku i palicu – kazao je tužilac Mitrović i dodao da podržavaju žalbu Okružnog tužilaštva.

Markovićev branilac Miljkan Pucar istakao je da je u ovom slučaju počinjen veliki broj povreda sudskog postupka i učinjena nepravda prema optuženom.

– Ništa što ide u prilog optuženom sud nije uzeo u obzir, a prihvaćene su sve teze tužilaštva. Marković ne bježi od odgovornosti i nesporno je da je žena povrijeđena, ali on nije imao namjeru da je ubije. Da bi bila utvrđena prava istina, potrebno je ukinuti presudu i predmet vratiti na novo suđenje – kazao je Pucar.

Marković, koji je osuđen u septembru prošle godine u banjalučkom Okružnom sudu, kazao je da se kaje zbog svega i da nema riječi koje bi mogle izraziti njegovo žaljenje.

– Spreman sam da odgovaram za ono što sam uradio, ali ne za ono što nisam. Jako mi je žao. Nisam imao namjeru da teško povrijedim i ubijem.

Uznemirene komšije

Slobodan Marković je nakon zločina pritvoren, a odlukom Vrhovnog suda RS pušten je iz pritvora u decembru 2017. Banjalučko Okružno tužilaštvo, nezadovoljno ovom odlukom, ukazalo je na to da će puštanje Markovića izazvati strah stanara ulice u kojoj je počinjen napad.

Brojne stanovnice Ulice Svetozara Markovića su to potvrdile, rekavši da ih je strah. Iz Vrhovnog suda RS su kazali da je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava optuženog na ličnu slobodu, te da više nema okolnosti koje ukazuju na to da bi puštanje Markovića predstavljalo prijetnju po javni red.

(glassrpske.com)

Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!