Privreda

Bugarski katanac na Fabrici duvana Banjaluka

Nakon što su u pismu naveli da novi strateški partner ne postoji, iz čega je jasno da je sudbina Fabrike duvana Banjaluka i njenih 100 radnika zapečaćena, predstavnici bugarske kompanije „Bulgartabac“ izignorisali su i posljednji pokušaj Vlade RS da ih vrati za pregovarački sto. Na novi poziv, upućen nakon pisma, odgovora nema već mjesec dana. Radnici strahuju da će već narednog mjeseca i zvanično biti stavljen ključ u bravu.

Poslednji put Bugari su se radnicima, ali i predstavnicima ministarstava poljoprivrede, rada i industrije obratili pismom krajem marta, a 90 radnika u međuvremenu je pristalo na otpremnine u vrijednosti od 500 evra po godini staža.

Loading...

„Plašim se da je najcrnji scenario već tu. ‘Bulgartabac’ Vladi RS nije dogovorio na posljednji dopis upućen nakon pisma iz marta. Ni mi nemamo nikakve informacije iz Vlade RS niti nas ko zove na sastanak da vidimo šta ćemo i kako ćemo dalje. Vjerujem da ćemo plate dobiti još početkom maja i da je to konačno to. Bugari još nisu počeli da isplaćuju otpremnine“, kaže za CAPITAL predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Miroslav Marinković.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS potvrđeno nam je da je „Bulgartabac“ izignorisao Vladino pitanje upućeno nakon martovskog pisma – hoće li Fabrika duvana biti prodata novom strateškom investitoru kako bi proizvodnja ponovo bila pokrenuta.

„Nismo im dali nikakav rok niti je od ‘Bulgartabaca’ stigao odgovor“, letargično odgovaraju u Vladi RS.

Upravo ovim je potvrđeno nedavno pisanje CAPITAL-a da je „Bulgartabac“ ispoštovao sve odredbe memoranduma koji je 2013. godine, nakon preuzimanja Fabrike duvana, potpisao sa Vladom RS, čime Vlada i zvanično više nema mehanizam da prislili Bugare da pokrenu proizvodnju.

U bugarskom pismu s kraja marta jasnostoji da su se već obratili svim potencijalnim strateškim investitorima. Rezultat je, kako je navedeno, to što je “British American Tobacco” prošle godine preuzeo maloprodajni lanac “Lafka” banjalučke Fabrike duvana i očuvao 153 radna mjesta.

U „Bulgartabacu“ su podsjetili da su posljednjih mjeseci održali sastanke sa zaposlenima i njihovim predstavnicima, kako u fabrici, tako i uz učešće Vlade pa “vjeruju da su pružili potpuno jasnu i vrlo povoljnu alternativu za zaposlene”.

A, povoljna alternativa upravo su otpremnine koje će, prema Marinkovićevim riječima, Bugare koštati oko dva miliona KM.

„Bugari sami priznaju da im se više isplati da nam daju otpremnine, nego da nam isplaćuju plate dok se ne nađe strateški partner“, kazao je nedavno Marinković.

Još u junu prošle godine “British American Tobacco” je kupio sve brendove cigareta koji se proizvode u Fabrici duvana Banjaluka od preduzeća „Bulgatrabac Holding“ i njegovog povezanog društva „Blagoevgrad-BT“ kao i maloprodajni lanac Fabrike duvana Banjaluka – „Lafka“. Sindikat je o tome obavijestio Vladu RS, jer je još bio na snazi memorandum kojim se „Bulgartabac“ obavezao na zadržavanje radnika i proizvodnje na tri, odnosno pet godina.

Bugarska kompanija kupila je 2013. većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM.

U međuvremenu, kroz tender ponudu, bugarski holding je povećao svoj udio na 90 odsto, da bi prošle godine otkupio i preostale akcije te na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duvana Banjaluka.

Nakon gašenja Fabrike duvana, u vlasništvu „Bulgartabaca“ ostaće milionski vrijedno zemljište i objekti u centru Banjaluke.

(capital.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!