Kultura

“Karavan fantastike” stiže u Banjaluku

Portal za pop kulturu Bosonoga.com organizuje književno veče “Karavan fantastike”, koje će biti upriličeno u vijećnici Banskog dvora u Banjaluci, u petak, 27. aprila, od 19 časova, pod sloganom “Čuda se ipak dešavaju”.

Učesnici “Karavana fantastike” su nagrađivani autori epske i naučne fantastike:

▪ NEMANJA JOVANOV (“Belina”, iz trilogije “Priča o odrastanju čovečanstva”)
▪ DUŠKO BLAGOJEVIĆ (“Duhovi rata” i “Nevidljivi grad”, iz trilogije “Dragojl ratnici”)
▪ SRĐAN TOMIĆ (“Vučja noć”, iz trilogije “Kolevka sna”)

“Karavan fantastike” je projekat udruženja tri mlada autora, savremena srpska romanopisca, koji sopstvenom inicijativom žele da podijele sa društvom zanemarene vrijednosti.

“Kao pisci, pokušavamo da širimo sopstvenu reč, ali pisanje bez aktivnog mosta sa publikom, malo znači. Moderne konzumerističke navike, socijalne mreže i obilje sadržaja, postavljaju se kao mnoštvo prepreka krunisanih opštim trendom odbacivanja čitanja, posebno kod mladih. Sve pomenuto vodi ka sporom izumiranju domaće pisane reči, posebno poteklih od mladih autora. Postajemo istisnuti prosekom stranih autora i populističke književnosti, nametnute raznoraznim ugovorima koje naši izdavači moraju da poštuju”, navode autori.

NEMANJA JOVANOV

Autor romana “Belina”, prvog dijela trilogije “Priče o odrastanju čovečanstva” (književna nagrada “Pegaz”, prvo mjesto, 2017). Rođen 1979. u Beogradu, završio Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Profesionalno ostvaren kao filmski snimatelj i član UFUS-a i UNS-a, počeo je shvatati da je stvaralaštvo usko povezano sa bogatstvom iskustva. Zaljubljen u novo i neproživljeno, putovao je jedrilicom po plavetnom Sredozemlju, motociklom po prašini malene Srbiji, polako shvatajući da širinu ne daju nepregledne milje već nešto drugo. Putovanje i iskustvo jesu pokretačka hemija uma, ali putovanje se mora shvatiti. Što su stvari manje, treba im se više posvetiti i više će nam dati. Tako njegova tačka na tekstu sada liči na svemir bez granica, a on zadovoljan luta po njemu, ponovo je tražeći da sa njom završi rečenicu.

DUŠKO BLAGOJEVIĆ

Autor romana “Duhovi rata” (književna nagrada “Pegaz”, drugo mjesto, 2016) i “Nevidljivi grad” iz trilogije “Dragojl ratnici”. Rođen 24. marta 1978. godine u Beogradu. Epska fantastika je ostavila posebno dubok trag i pod njenim snažnim uticajem u studenskim danima razvija se osnova scenarija o Dragojl ratnicima i polako, ali sigurno, dobija svoj cjeloviti oblik. Sam proces pisanja postaje istinsko uživanje, ali i interesantan proces samospoznaje.

SRĐAN TOMIĆ

Autor romana “Vučja noć” iz trilogije “Kolevka sna”. Stasao je u jezičkom nadigravanju britkih tonova i vrcavog jezika voždovačkog usmenog pripovijedanja. Interesovanje za priču, snažne karaktere i događaje brusi kroz pisanu riječ na Fakultetu političkih nauka i radeći kao novinar. Kao autor stremi suprotno toku, vjerujući u izvornu snagu epa. Serijalom “Kolevka snova”, poseže u svijet bajki, ispredajući sudbine i likove koji ostaju da izgaraju u noći dugo pošto se lampe, računari i televizori ugase. Ima 35 godina, živi u Beogradu sa suprugom i dvije ćerke.

(eTrafika.net)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!