Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Šta sve može koenzim Q10

Često spominjani koenzim Q10 je antioksidans ubihinon, koji organizam štiti od slobodnih radikala, pokušavajući da ga sačuva od bolesti.

Zapravo, može da štiti ćelijske membrane od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Jedini je antioksidans rastvorljiv u lipidima, odnosno mastima, koji se stvara u organizmu.

Naučnici smatraju da starenjem dolazi do značajnog pada antioksidansne odbrane zbog smanjenja koncentracije raznih antioksidanasa, pa i koenzima Q10, što se najupečatljivije odslikava na koži.

Iz tog razloga ovaj koenzim ima značajno mjesto u kozmetičkoj industriji koja u preparatima pravi idealne kombinacije nedostajućih antioksidanasa E, C i koenzima Q10. Za njih se vjeruje da štite ćelijske membrane od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, zbog čega i nastaje “antiejdž” efekat.

Kao dodatak ishrani pokazalo se da koenzim Q10 poboljšava rad srca kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima, tvrdi italijanski stručnjak dr Romualdo Belardineli, čiji je tim sproveo istraživanja na ispitanicima srednjih godina.

Svi oni su imali srčane tegobe, a stanje im se vidljivo popravilo poslije četiri nedejlje uzimanja preparata pet puta sedmično, i laganog vježbanja.

Krvna slika im se, takođe, poboljšala, a posebno HDL, odnosno dobar holesterol. Osim toga, mogli su i duže da se bave fizičkim aktivnostima.

Naučnici nemaju precizan odgovor o načinu djelovanja koenzima na poboljšanje rada srca, ali ističu da je bogat antioksidansima, te da ne ostavlja neželjene efekte na drugim organima.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button