Banjaluka

Otrovane mačke na ulicama banjalučkog naselja Lauš

Vlasnici kućnih ljubimaca i članovi udruženja za zaštitu životinja ogorčeni su jer je posljednjih nekoliko dana uginulo pet vlasničkih i najmanje još toliko mačaka lutalica, koje su se otrovale na raznim lokacijama u naselju Lauš.

Fotografije nesrećnih životinja kruže društvenim mrežama, kao i niz komentara u kojima građani ne skrivaju sumnju da neko namjerno čini ovo gnusno djelo. S druge strane, postoje i oni koji smatraju da su se mačke “gostile” otrovanim miševima s obzirom na to da je bilo proljećno uništavanje glodara.

Loading...

U veterinarskoj stanici “Bet centar” na Laušu kažu da su nekoliko ovih mačaka vlasnici dovodili kod njih kako bi pokušali da ih izliječe. Međutim, ni za jednu od njih veterinari nisu mogli da potvrde da je uginula od trovanja.

– Lauš je veliko naselje i oko rječice Crkvene mačke vjerovatno mogu naći mnogo miševa i pacova koji su pojeli otrov prilikom deratizacije. Mačke su se mogle otrovati njima, ali postoji mogućnost da su uginule od bolesti ukoliko životinje nisu vakcinisane. Te bolesti su česte u proljećnom periodu – rekao je veterinar Boris Egić.

S druge strane, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber” Goran Milojević smatra da je riječ o namjernom trovanju životinja.

– Nažalost, svako naselje ima nekoliko ljudi koji mrze sve, pa i životinje, i svoju agresiju ispoljavaju na njima. Slučajeve namjernog ubijanja životinja građani nekada prijave policiji. Samo je mala vjerovatnoća da će se utvrditi koje to uradio, da će postojati dokazi i da će sud prihvatiti ovaj slučaj – kaže Milojević.

Iz udruženja “Kerber” osuđuju sve one koji se nesavjesno odnose prema životinjama, a na njihovoj “Fejsbuk” stranici je navedeno da je samo u posljednjih nekoliko mjeseci otrovano 15 mačaka na Laušu i jedan mačak kod SUP-a, a u Donjim Kolima dvije mačke.

– Pozitivan primjer zaštite mačaka je grad Varšava, gdje su sve mačke evidentirane i organizovano ih hrani gradska služba – rekao je Milojević.

Nadležni u Gradskoj upravi smatraju da deratizacija nije krivac za uginule mačke jer bi tada ove životinje uginule i u drugim dijelovima grada, ne samo na Laušu. Oni su pozvali građane koji ovo uoče da prijave nadležnoj inspekciji kako bi se moglo utvrditi šta se desilo i da li je neko odgovoran za stradanje životinja.

Psi

Na društvenim mrežama pojavila su se i upozorenja da je i nekoliko pasa imalo “bliski susret” s otrovom. Sugrađanka Duška je sredinom aprila napisala da su u Donjim Kolima otrovana tri psa.

– Nije postavljen otrov da bi neko trovao pse. Postavljen je mišomor zbog najezde glodara, pripazite malo svoje ćuke, šta rade – napisao je jedan od građana na “Fejsbuku”.

(glassrpske.com)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!