Hronika

POMETNJA U POLICIJI Skupocjeni jazavičar digao i specijalu na noge

Skupocjeni lovački pas, ukraden na području Hrvatske tokom prošle sedmice, pronađen je u Banjaluci, a njegovo zbrinjavanje do dolaska vlasnika napravilo je pravu pometnju u policiji, saznaje Srpskainfo.

Loading...

Prema našim informacijama, riječ je o psu rase Povišeni brak jazavičar, koji je nedavno ukraden na području Hrvatske.

Koliko posla je bilo oko rješavanja ove krađe govori i podatak da su prilikom izuzimanja ukradenog psa morali reagovati i pripadnici Specijalne antiteroristčke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Prema tvrdnjama lovaca sa kojima smo razgovarali, u zavisnosti koliko je pas obučen i koliko je star njegova vrijednost može biti i nekoliko hiljada maraka.

U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su za Srpskainfo da su došli do saznanja da se lovački pas, čiji je nestanak prijavljen u Hrvatskoj, nalazi na području Banjaluke.

– Lovački pas je pronađen i oduzet. Nakon izvršenih neophodnih procesnih radnji, on je vraćen vlasniku. U toku je rad na utvrđivanju okolnosti pod kojim je lovački pas ušao u RS i BiH, a u saradnji sa drugim policijskim agencijama – rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović.

Ruta

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o skupocjenom lovačkom psu koji je nedavno ukraden iz lovišta Zrinska gora kod Zagreba.

– Pošto je riječ o veoma skupom psu, vlasnik je u njega ranije ugradio GPS uređaj kako bi mogao uvijek znati gdje se nalazi njegov ljubimac. Kada je prvi put upalio taj uređaj da locira psa, pokazalo mu je da se on nalazi na području Cazina – pojasnio je izvor blizak istrazi.

Dodaje da je zatim drugi put pokazalo da se njegov pas nalazi u Debeljacima kod Banjaluke. On je o tome odmah obavijestio banjalučku policiju i objasnio o kakvom psu je riječ, opisavši da je smeđe boje.

– Policija se zatim odmah uputila na lokaciju koju su dobili od vlasnika. Na imanju D.K. pronađen je sporni pas. Međutim, policajcima je tada problem predstavljalo to što nisu znali šta da rade sa ukradenim psom, gdje da ga smjeste i kako da ga prevezu – ispričao je sagovornik Srpskainfo.

Prepoznavanje

On je dodao da su zatim angažovani pripadnici Specijalne antiterostičke jedine (SAJ) MUP RS, a koji inače rade sa psima.

– Keroveđe sa svojim psima i sa specijalizovanim vozilom došli su na mjesto gdje je pas pronađen, pripitomili su ga, ubacili u njihovo vozilo i odvezli – istakao je izvor iz istrage.

Međutim, ni tu nije bio kraj posla sa ukradenim psom. Policija je zatim morala angažovati i veterinara kako bi pregledao psa, utvrdio o kojoj rasi se radi, kao i da li je to taj sporni pas.

– Zatim je o svemu obaviješten i vlasnik psa, koji se odmah iz Zagreba uputio u Banjaluku kako bi preuzeo svog ljubimca. Uz pomoć veterinara obavljeno je prepoznavanje psa i utvrđeno da je to traženi pas. Vlasnik ga je potom preuzeo – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, sada slijedi utvrđivanje ko je psa ukrao i kako je on završio u Banjaluci.

Sumnja se da je pas ukraden u Zagrebu i da je zatim doveden u Cazin, a da ga je neko potom preprodao D.K. iz Banjaluke.

GPS

Lovci sa kojima smo razgovorali ističu da u zadnje vrijeme imaju dosta problema s krađom lovačkih pasa.

– Štene dobrog psa platimo i do hiljadu maraka, zatim ga odgajamo, plaćamo dresure. Međutim, sve više se dešava da neko ukrade te pse i zatim preproda. Zbog toga sve češće vlasnici stavljaju GPS uređaje na pse – kaže naš sagovornik.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!