Magazin

Napušteno ostrvo koje zovu Ratni brod (VIDEO)

Smješteno 15 kilometara od Nagasakija, nekada naseljeno Ostrvo Hašima, koje još nazivaju i “Ratni brod”, danas je u potpunosti napušteno i oronulo.

Danas izgleda kao opustošeni betonski lavirint sa napuštenim zgradama, a nekada je bilo jedno od najgušće naseljenih mjesta na planeti.

Loading...

Hašimu u blizini obala Nagasakija naselili su rudari 1887. godine, a tri godine kasnije ostrvo, koje zbog neobičnog izgleda još nazivaju i “ratni brod” kupila je kompanija “Micubiši” koja je tamo započela projekat eksploatacije uglja sa dna mora i izgradila neke od prvih višespratnica na svijetu.

Međutim, kada je ugalj zamenjen naftom 60-ih godina prošlog vijeka, Hašimu je zadesila ista sudbina kao i mnoge druge rudnike širom Japana – bili su zatvoreni.

U mnogim soliterima još uvijek se nalazi stari namještaj, televizori i drugo pokućstvo. Na ostrvu je sniman i film “Skyfall” o Džejmsu Bondu, a zvanično je otvoreno za turiste od 2009. godine.

Hašima čeka uključivanje na UNESCO listu Svjetske baštine, ali se tome protivi Južna Koreja.

Naime, tokom Drugog svetskog rata Hašima je, kao i mnogi drugi industrijski centri u Japanu, bilo mjesto prinudnog rada. Korejski i kineski zarobljenici držani su ovdje i obavljali najteže poslove. Bili su izloženi vrućini i vlažnosti uz veoma malo hrane.

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!