Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Rasturaju drogu već sa 15 godina

Maloljetnika koji konzumiraju ili prodaju drogu sve je više, a najmlađi diler koji je uhvaćen u rasturanju narkotika prošle godine imao je samo 15 godina.

Petnaestogodišnjak je uhapšen početkom decembra u Istočnom Sarajevu, a u kupoprodaji droge, tačnije paketića marihuane, policija je tada zatekla još dva tinjedžera.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske rekli su da su u prva tri mjeseca ove godine otkrili dva maloljetnika koji su prodavali narkotike, dok je jedna tinejdžerka saslušana zbog nuđenja narkotika drugim osobama.

– U istom periodu imali smo dva slučaja konzumiranja opijata kod maloljetnih lica. U Banjaluci je jedan tinejdžer imao 15, a drugi iz Bijeljine je imao 17 godina – kazala je portparol MUP-a Danica Gnjatović.

Podaci ministarstava pokazuju da broj maloljetnika koji prodaju drogu raste, pa ih je tako 2016. godine uhapšeno petoro, a 2017. sedmoro.

– Svi oni su stariji maloljetnici, odnosno imali su od 16 do 18 godina. Zbog konzumiranja droge u 2017. lisice su stavljene na ruke 20 tinjedžera. Od tog broja, njih troje su mlađi maloljetnici, odnosno imali su od 14 do 16 godina. Godinu ranije otkrili smo deset starijih maloljetnika koji su uživali narkotike – kazala je Gnjatovićeva.

Droga koju maloljetnici najčešće preprodaju je marihuana. Krivičnim zakonikom Republike Srpske za dilere droge propisana je kazna od jedne do 15 godina zatvora.

– Za osobe mlađe od 18 godina, kazne za rasturanje droge mogu biti u vidu vaspitnih mjera, maloljetničkog zatvora i različitih mjera bezbjednosti, poput psihijatrijskog liječenja, liječenja od zavisnosti, zabrane vršenja djelatnosti ili upravljanja vozilom, kao i oduzimanje predmeta. U najtežim slučajevima, kazna je zatvor – istakla je Gnjatovićeva.

U procesuiranje maloljetnika dilera uključuju se roditelji ili staratelji, centar za socijalni rad, advokat branilac i posebno obučeni policajci za rad sa maloljetnicima.

– Ispitivanje maloljetnika mora da bude oprezno i mora se voditi računa o njegovoj zrelosti, osobinama kao i zaštiti njegove privatnosti. U krivičnom postupku ne smije se narušiti njegov fizički, mentalni i drugi razvoj – objasnila je Gnjatovićeva.

Tinejdžeri u laboratoriji

Maloljetnici su hapšeni i zbog uzgoja marihuane. P. A, E. A, G. A. i D. Š. uhapšeni su u januaru nakon što su zatečeni u uzgoju marihuane u improvizovanoj laboratoriji u kući šezdesepetogodišnje J. A. u Žegaru kod Bihaća.

Dvoje od uhapšenih su bili maloljetni, a privedena je i vlasnica kuće. U policiji nisu precizirali koliko droge su pronašli, kao ni da li je žena u srodstvu sa uhapšenom četvorkom. Protiv njih je podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona zbog neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga.

(glassrpske.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button