Banjaluka

Kajkut: Kartoni nisu na vrijeme dostavljani

Direktor doma “Rada Vranješević” potvrdio je za Mondo da su sva zbrinuta djeca oboljela od morbila u dobrom zdravstvenom stanju. Problemi nastaju zbog hitnoće smještaja.

Dom zdravlja Banjaluka proglasio je epidemiju morbila na teritoriji grada, nakon što je u dječijem domu “Rada Vranješević” od ove bolesti oboljelo devet štićenika, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vladimir Kajkut, direktor doma “Rada Vranješević” u izjavi Mondo portalu je istakao da su zbrinuti štićenici doma stabilnog zdravstvenog stanja kao i da se prati njihovo stanje. Takođe, kako nam je rekao, ukoliko bude potrebe vakcinisaće se i radnici za koje se utvrdi da je to potrebno.

Na pitanje da pojasni zašto djeca nisu ranije vakcinisana, Kajkut je odgovorio da se zbog hitnoće smještaja medicinska dokumentacija iz centara za socijalni rad dostavlja naknadno u odnosu na rješenje o smještaju.

“Takođe ni svi kartoni o vakcinisanju nisu bili na vrijeme dostavljani”, rekao nam je Kajkut i istakao da su pojedina djeca bila nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana u sredinama odakle dolaze.

“Obaveza je da svakog novog stićenika odvedemo na pregled u Dom zdravlja i pratimo savjete ljekara. Do sada nismo imali ovakvih situacija. Sve je pod kontrolom i sva zbrinuta djeca su u dobrom zdravstvenom stanju”, povukao je Kajkut.

Predstavnici higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka su 24. aprila sproveli epidemiološko anketiranje i istraživanje u Domu “Rada Vranješević”, nakon čega su, uz preporuku Instituta za javno zdravstvo Srpske, sprovedene protivepidemijske mjere.

Te mjere su uključivale provjeravanje vakcinalnih statusa svih štićenika, kao i zaposlenih u Domu, te vakcinisanje nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, kao i pojačano sprovođenje higijenskih mjera i mjera kontrole infekcije.

Preporučeno je i javljanje doktoru kod svake sumnje na obolijevanje od morbila, odnosno izolacija oboljelih.

Morbili su virusno, zarazno oboljenje koje se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

(mondo.ba)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!