Magazin

Hodao u svemiru, a plaši se visine

Dok je astronaut NASA Džozef Akaba hodao u svemiru tokom nedavnog putovanja do Međunarodne kosmičke stanice, nije mu bilo svejedno, s obzirom na to da ima fobiju od visine.

– Ako pogledate fotografije, vidjećete da se držim za rešetku. Potrebno je da učinite izvjestan napor dok hodate u svemiru da biste shvatili da je, ipak, sve u redu i da nećete pasti – rekao je Akaba u Kosmičkom centru Stenis u Misisipiju, prenosi AP.

Akaba se prvi put pojavio u javnosti otkako se 28. februara vratio iz kosmičke stanice.

Ovaj astronaut, koji je u svemiru proveo više od 300 dana tokom tri odvojena leta, kaže da je putovanje u kosmos građanima sada bliže nego što mnogi misle.

– Sljedeće godine ili u narednim godinama imaćemo komercijalne letove sa astronautima NASA i to je prvi veliki korak – rekao je Akaba, napomenuvši da je putovanje u kosmos teško, ali da se nada većem broju mogućnosti za letove građana u kosmos u bliskoj budućnosti.

Krajnji cilj je, prema njegovim riječima, da ljudi stignu na Mars, ali je na putu ka Marsu stanica – Mjesec.

– Logičan, prvi korak jeste otići na Mjesec. Iako smo tamo već bili, to je bilo vremenski veoma ograničeno putovanje, a sada imamo nove tehnologije koje želimo da testiramo, ne samo na površini Mjeseca, već i u njegovoj orbiti kako bismo napravili neku vrstu kapije odakle bismo putovali na Mars – objasnio je astronaut.

Cilj je, zaključio je, da se na Mars ode do 2030. godine, a prije toga na Mjesec.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!