Politika

Studiraju i po 24 godine

Po starom programu na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu studira još 927 studenata, a među njima ima i onih koji su fakultet upisali 1994. godine.

Prema podacima javnih univerziteta, broj “vječitih” studenata u Srpskoj smanjuje se iz godine u godinu, a da je tako, potvrđuje i podatak da ih je u akademskoj 2015/2016. godini bilo gotovo duplo više u odnosu na tekuću.

Loading...

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, gdje nastavu po starom programu trenutno pohađaju 352 studenta, najduži “staž” u studiranju, od čak 24 godine, ima student Ekonomskog fakulteta Pale, a društvo mu od 1994. godine pravi i student Filozofskog fakulteta, na Odsjeku srpski jezik i književnost.

– U skladu sa važećim propisima studenti upisani na diplomski i postdiplomski studij po započetom nastavnom planu, programu, uslovima i pravilima studije moraju završiti najkasnije do kraja ove akademske godine. Za razliku od njih, studenti upisani na diplomske studije u trajanju od pet ili šest godina ove studije mogu završiti najkasnije do kraja akademske 2019/2020. godine – objasnili su na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Dodali su da studenti koji ne dovrše diplomski i postdiplomski studij u navedenom roku mogu studije nastaviti u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Na banjalučkom Univerzitetu u tekućoj akademskoj godini upisano je 575 budućih akademaca koji studiraju po starom programu na prvom ciklusu studija, dok je godinu ranije bilo 939 “vječitih” studenata.

– Status redovnog studenata prestaje kada student ne završi studije do isteka roka koji se utvrđuje u dvostrukom broju akademskih godina potrebnih za realizaciju studija. U taj broj godina ubraja se i apsolventski staž – kazali su na banjalučkom Univerzitetu.

Dodali su da studenti koji studiraju po starom programu imaju rok da studije završe do 30. septembra 2020. godine.

– Očekujemo da će studenti koji studiraju po starom planu uspješno okončati započete studije u zakonom predviđenom roku. Ukoliko to ne urade, postoji mogućnost da pređu na odgovarajuće studijske programe po novom planu i programu, a prema Zakonu o visokom obrazovanju, svakako uz obavezno polaganje razlike predmeta – istakli su na banjalučkom Univerzitetu.

Prema riječima predsjednika Unije studenata RS Milana Milišića, veliki broj studenata po starom programu diplomu godinama “vuče” zbog strogih profesora.

– Veliki broj studenata kaska iz razloga što im je otprilike ostao jedan ili dva ispita da polože, jer pojedini profesori imaju više kriterijume nego što je potrebno za određenu struku. Profesori, na primjer matematike, ne mogu tražiti isti nivo znanja na ekonomiji, poljoprivredi i drugim studijskim programa, a takvih i te kako ima – kazao je Milišić.

Dodao je da su nadležni uradili pravu stvar što su “starim” studentima dali još vremena da završe studije.

– I u narednom periodu, kao krovna studentska organizacija, studentima koji studiraju po starom programu izlazićemo u susret koliko god možemo – poručio je Milišić.

Statistika

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u akademskoj 2017/2018. godini na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj po starom programu na magistarske studije upisan je 31 student, dok na specijalističkom programu studiranja nije bilo upisanih studenata. Podaci govore da je lani prema “starom” programu obrazovanja 3,6 odsto studenata završilo akademske ili strukovne studije.

(glassrpske.com)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!