Magazin

Zašto nema žena na novčanicama u BiH?

Sarajevski otvoreni centar (SOC) uputio je dopis Centralnoj Banci BiH u kojem je predloženo da Adela Ber Vukić, Mica Todorović, Vahida Maglajlić, Vera Šnajder i Laura Papo-Boherta budu stavljene na bh. novčanice.

“Smatramo da bi se na ovaj način barem dijelom ustupilo zasluženo mjesto bh. ženama u javnom prostoru, da bi se rodna ravnopravnost i nejednaka zastupljenost umanjila te na simboličan način pokazalo da se vrednuje i rad i doprinos ovih značajnih žena iz bh. istorije”, navode iz SOC-a.

Na novčanicama koje su u opticaju u BiH sve su sami muškarci: Meša Selimović, Mak Dizdar, Aleksa Šantić, Antun Branko Šimić, Filip Višnjić, Musa Ćazim Ćatić, Jovan Dučić, Nikola Šop, Petar Kočić i Ivo Andrić.

S druge strane, istoriju BiH obilježile su i sjajne, hrabre sposobne žene koje su krčile staze kada u mnogim evropskim zemljama pripadnice ljepšeg pola nisu imale pravo glasa, prenosi “Dneveni Avaz”.

Iz Centralne banke BiH navode da su upoznati sa inicijativom SOC-a, ali da u ovom trenutku teško može doći do redizajna novčanica.

“U ovom trenutku, sa pozicija aktivnosti i poslovanja CBBiH, ali i nadležnosti u pogledu dizajna novčanica, teško je govoriti o mogućem redizajniranju postojećih novčanica, ali će CBBiH imati u vidu inicijativu o uvrštavanju žena na neke buduće novčanice”, navode iz Centralne banke BiH.

(mondo.ba)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!