Privreda

Prihvaćen prigovor IRB-a: Blokirani milioni KM povjerilaca Banke Srpske

Okružni privredni sud u Banjaluci prihvatio je prigovor Investiciono-razvojne banke (IRB) RS i obustavio isplatu 17,7 miliona KM povjeriocima Banke Srpske u stečaju. Ovakvo rješenje neprihvatljivo je za stečajnu upravnicu banke Mirjanu Golić koja je odmah podnijela žalbu Višem privrednom sudu, saznaje portal CAPITAL.

Odbor povjerilaca Banke Srpske donio je polovinom januara odluku o prvoj djelimičnoj diobi 17,7 miliona KM, nakon čega je IRB podnijela žalbu i zatražila od sudije da tu odluku stavi van snage.

Loading...

Nakon višemjesečnog razmatranja, sudija je, krajem aprila, usvojio prigovor koji su podnijeli fondovi kojima IRB upravlja – Fond za razvoj i zapošljavanje RS, Fond za razvoj istočnog dijela i Fond stanovanja RS.

„Sud je utvrdio da stečajna upravnica nije obezbijedila sredstva za namirenje ovih povjerilaca ukoliko oni uspiju u parnici, iako su ovi povjerioci to tražili. Ukoliko bi ovi povjerioci uspjeli u parnici stekli status izlučnog povjerioca oni se ne bi mogli namiriti jer bi novac bio podijeljen. Iz tih razloga valjalo je uvažiti prigovor fondova kojima upravlja IRB i naložiti stečajnoj upravnici da zadrži novac za namirenje ovih povjerilaca ako uspiju u parnici“, navodi se u obrazloženju rješenja suda koje je u posjedu CAPITAL-a.

Ipak, stečajna upravnica Mirjana Golić smatra da sud nije donio dobru odluku navodeći da je ovim kompetan stečajni postupak blokiran.

„Osnovni zadatak stečaja je da se namire povjerioci, a mi, iako imamo novac na računu, ne možemo ga podijeliti povjeriocima. Nismo zadovoljni ovom odlukom i zbog toga smo uložili žalbu“, kazala je Golić.

IRB je u prigovoru na odluku o prvoj djelimičnoj diobi navela da je ona u suprotnosti sa odlukom Skupštine akcionara banke te da se nisu stekli uslovi za diobu. U prigovoru je istaknuto i da je u toku sudski proces kojim IRB traži da preuzme oko 46,4 miliona KM kredita koje je plasirala putem Banke Srpske te da banka ne može raspolagati imovinom sve dok ovaj spor ne bude okončan.

Prvom djelimičnom diobom, koja je sada obustavljena, najveći iznos trebalo je da bude isplaćen Agenciji za osiguranje depozita BiH koja je nakon likvidacije banke isplatila osigurane depozite klijentima banke. Agenciji, koja se nalazi u četvrtom isplatnom redu, trebalo bi da budeti isplaćeno 17,6 miliona KM, a preostalih oko 100.000 KM klijentima i radnicima koji su obavljali određene poslove za banku u toku privremene uprave i likvidacije. Ovi povjerioci se nalaze u drugom i trećem isplatnom redu.

(capital.ba)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!