Politika

Poskupio hljeb i peciva u Srpskoj, građani se pitaju ima li kraja

U pekarama u Srpskoj nenajavljeno su, prije nekoliko dana, skočile cijene gotovo svih proizvoda,a neki su poskupjeli za čak 15 odsto. Nakon uvođenja akciza na gorivo, većina proizvoda u prodavnicama i marketima takođe je nenajavljeno poskupjela. Građani pitaju, ima li kraja poskupljenjima.

Neprimijetno i preko noći kućni budžeti svih građana ponovo su opterećeni novim poskupljenjem. Ovaj put je to hljeb – jedna od najpotrebnijih životnih namirnica.Tako je na primjer cijena domaćeg hljeba sa marku i trideset skočila na čak marku i po, sendviča sa dvije na 2,30 maraka, dok su pite poskupjele za 10 do 20 feninga.

Loading...

Već navikli na stalni rast cijena, građani i nisu previše iznenađeni novim poskupljenjem.

-Poskupljuje gorivo poskupljuje sve to nije ništa novo uvijek je tako bilo. Cijena hljeba je ista vani 1,20 KM hljeb isto tako i mlijeko i svi ostali prehrambeni proizvodi su isti ovde je minimalac 370 u Hrvatskoj je 800 maraka. Šta da mislim, preživljavamo i to je to, kažu građani.

Na adresu banjalučkog Udruženja potrošača „Reakcija“ stižu brojne žalbe građana o novim poskupljenjima. Kažu da je ovo još jedan udar na standard građana s obzirom na činjenicu da mnogi ionako jedva sastavljaju kraj s krajem.

„To se prepustilo slučaju na teret samog potrošača i budžet tako da on sve svoje redovne potrebe mora polako odnosno troškove da smanjuje kako bi mogao osnovnu životnu namirnicu kupiti a to je neki od pekarskih proizvoda kako bi mogao adekvatno svoju porodicu da izdržava“, kaže Slaviša Kajkut, predsjednik udruženja potrošača „Reakcija“ BL.

Iz Udruženja poslodavaca novo poskupljenje pravdaju time da je to jedini način da se radnicima povećaju plate i da se zadrži radna snaga. To je, kažu, trend koji nas ionako očekuje u narednom periodu.

„To je u stvari efekat svih ovih godina jer od 2008. godine nije mislim da nije nikakvih poskupljenja bilo a u svijetu je poznato da imamo godišnju inflaciju do 2 do 3 odsto ono što ja znam da su mnogi pekari u vrlo teškoj finansijskoj situaciji i mislim da će pekarstvo u bih u budućem periodu doživjeti velike promjene“, tvrdi Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Zvanična statistika pokazuje da je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu od 2008.godine do danas skuplja za 290 maraka. Prosječna plata povećana je za 100, a penzija za tek 30 maraka. U tom periodu najviše je skočio upravo trošak prehrane. Sve to je primoralo građane da zanemare sve aspekte društvenog života u grčevitoj borbi da nekako prežive od prvog do prvog.

(BN TV)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!