Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

HE “Bočac dva”: Dodik prisustvovao ugradnji kapsulnog agregata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je Hidroelektranu “Bočac dva”, gdje je prisustvovao ugradnji kapsulnog agregata broj dva.

Ukupna vrijednost investicije je 42 miliona KM.

Ugradnjom druge turbine stvoreni su uslovi da hidroelektrana u probni rad bude puštena do kraja avgusta ove godine, a od septembra u potpunoj mreži za rad.

Direktor “Hidroelektrana na Vrbasu”, Nedeljko Kesić, rekao je da je ova hidroelektrana instalisane snage 10 megavata, a u proizvodnji 42 gigavat-časa. Očekuje da će investicija biti otplaćena kroz šest do sedam godina.

“Godišnji prihod iznosiće šest miliona KM, a napravljena je po najnovijoj tehnologiji koja je trenutno na tržištu”, rekao je Kesić.

Predsjednik Republike Sprske, Milorad Dodik, poručio je da je ovdje pokazano da vlastitim sredstvima i vlastitim znanjem imamo sposobnost da gradimo ovakve objekte.

“Ponosan sam što ćemo jedan ovakav objekat već krajem avgusta imati na mreži i da ćemo obezbijediti ono čemu teže sva društva u regionu, a to je dodatna energetska stabilnost”, rekao je Dodik.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad, Divna Aničić, naglasila je da je ova investicija značajna za razvoj privrede kako ove opštine, tako i cijele Republike Srpske, ali i zbog novih radnih mjesta.

Ovo su završni radovi na izgradnji ovog elektroenergetskih objekta. Prva turbina, teška 55 tona i snage 5 megavata, postavljena je u aprilu ove godine. Obje turbine dolaze od austrijskog proizvođača “Andritz”, koji je, zanimljivo, napravio turbine i za HE “Bočac 1”.

Hidroelektrana “Bočac 1”, u čijem kompleksu je “Bočac 2”, ima instalisanu snagu od 110 megavata i projekovanu godišnju proizvodnju od 307,5 gigavat-časova.

Podsjećamo, u maju 2014. godine “Hidroelektrane na Vrbasu” su s Vladom Republike Srpske potpisale ugovor o koncesiji za izgradnju i eksploataciju MHE “Bočac 2”. Dobijanjem koncepcije stvoreni su uslovi za intenziviranje neophodnih aktivnosti kako bi se pristupili izgradnji ovog razvojnog projekta, koji ima višestruki značaj za privredu opstine Mrkonjić Grad, ali i za ukupan sistem Elektroprivrede Republike Srpske. U julu 2015. godine, potpisan je ugovor za izvođenje građevinskih radova, koji su počeli u septembru iste godine.

U zapadnom dijelu Republike Srpske troški se oko 50 odsto, a proizvodi svega pet odsto struje u sistemu Elektroprivrede Srpske. Puštanjem u rad HE “Bočac dva” biće stvoreni uslovi za stabilnije napajanje strujom zapadnog dijela Srpske.

(RTRS)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button