Politika

Špirić: OBA Mektića hrani dezinformacijama

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Nikola Špirić upozorio je da se osjeća uticaj Obavještajno-bezbjednosne službe koja ministra bezbjednosti BiH Dragana Metkića hrani dezinformacijama o postojanju paravojski i parapolicije u Republici Srpskoj, što nanosi nesagledive međunarodne posljedice po Srpsku i njene institucije.

Špirić je izjavio da su poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH dobili od Savjeta ministara zahtjev da na sjednici 17. maja razmatraju po hitnoj proceduri Zakon o OBA.

Loading...

“Ustavni sud je još u junu prošle godine, pojedine odredbe Zakona o OBA proglasio neustavnim, konkretno član 78 Zakona koji je omogućavao različite zloupotrebe u sudskim procesima na relaciji OBA-Sud BiH, kako piše u obrazloženju, pogotovo u primjeni prislušne tehnike”, pojasnio je Špirić.

On je podsjetio da je BiH jedina zemlja u Evropi, pa možda i u svijetu, koja nema na zakonu zasnovan parlamentarni nadzor nad radom službe.

“Prema pisanju medija, izjavama analitičara i eksperata to je, takođe, stvorilo prostor za urušavanje kredibiliteta te važne službe, ali i uslove da OBA uđe u procese, nebitno da li svjesno ili nesvjesno, koji destabilišuće djeluju na bezbjednosne tokove u BiH”, ocijenio je Špirić.

Potpredsjednik SNSD-a je naveo da je pravo pitanje – ukoliko OBA nema parlamentarni nadzor zasnovan na zakonu – ko kontrolište njen rad?

“Ako postoji kontrola izvan BiH, moramo znati čija je i da li to tako ozbiljnu službu pretvara u filijalu službi izvan BiH?”, upitao je Špirić.

On ističe da se razvija histerična srbofobija i rusofobija, što, prema mišljenju eksperata, nije moguće bez značajne uloge Obavještajno-bezbjednosne agencije.

“Ministar Mektić i dalje, prema instrukcijama Saveza za promjene, na najperfidniji način juriša na institucije Republike Srpske, umjesto da objasni nadležnim institucijama zašto je i kako prodavao nadgrobne spomenike, krivotvorio saobraćajne dozvole i prikrivao saobraćajne udese do zastare, koji su za sobom ostavljale mlade osobe, nažalost, sa trajnim invaliditetom”, rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, kada se to razjasni i omogući OBA adekvatan parlamentarni nadzor, biće bolje svima u BiH.

“Možemo imati idealne zakone, ali navike službe i percepciju javnosti je mnogo teže mijenjati”, poručio je Špirić.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 17. maja bi po hitnom postupku trebao da bude razmatran Prijedlog zakona o OBA BiH.

Riječ je o zakonu koji bi s Ustavom BiH trebalo da uskladi neustavne odredbe u sadašnjem Zakonu o OBA, koji je takvim proglasio Ustavni sud BiH u junu prošle godine.

Tek nedavno je Savjet ministara utvrdio Prijedlog novog zakona i uputio ga u parlamentarnu proceduru, iako je, prema odluci Ustavnog suda BiH, bio određen rok od šest mjeseci za usklađivanje Zakona sa Ustavom BiH.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!