Banjaluka

Rejonske pijace na četiri strane grada

Domaći poljoprivrednici moći će ubuduće da prodaju svoje proizvode na novoizgrađenim pijacama koje će pokrivati cijelu teritoriju Banjaluke.

Povrtlari i stočari iz svih dijelova Banjaluke godinama traže rejonske pijace u selima, kako bi sami izlagali proizvode iz svojih domaćinstava, umjesto da ih zakupcima tezgi prodaju budzašto. Ozbiljni proizvođači koji rade decenijama pričaju da je u taj posao uključena cijela porodica i da bi im značilo da u blizini imaju mjesto za prodaju.

Loading...

I direktor Centra za razvoj sela Draško Ilić saglasan je da poljoprivrednici imaju velike probleme sa otkupom proizvoda, zbog čega su se, kaže, angažovali sa Gradskom upravom da pokušaju opet da otvore rejonske pijace na teritoriji Banjaluke.

Namjera im je da ova prodajna mjesta izgrade u četiri pravca, kako su organizovani i sami poljoprivrednici: u kanjonu Vrbasa, na Manjači, Potkozarju i prema Bronzanom Majdanu.

Zvanične smo prijedloge uputili Gradskoj upravi, da svi zajedno pokušamo završiti potrebnu dokumentaciju i projekte. Ideja je da se na gradskom zemljištu naprave pijace, sa potrebnim tehničkim i zdravstvenim uslovima, da imaju ogradu, karantin za stoku, rampu, vodu, potpuno sve u skladu sa zakonom – precizirao je Ilić.

Podsjetio je da se poslije prestanka rada zadruga niko nije bavio ozbiljnije potrebama poljoprivrednika, ali da su se sada svi angažovali oko ove ideje, te da se nada da će zaživjeti u narednom periodu.

Ilić je za sutra najavio i veliki sastanak sa registrovanim poljoprivrednicima i savjetima mjesnih zajednica u dvorani Obilićevo, od 19 časova. Predstaviće im, kaže, ovogodišnje pravilnike i podsticaje, a savjete aktivno uključiti da informacijama popune kartu ruralnih resursa.

U Lazarevu organski proizvodi

Zarastao objekat u Lazarevu prepun smeća, a koji se nalazi odmah pored OŠ „Borisav Stanković“, trebao bi takođe da dobije ljepšu namjenu i postati mjesto prodaje organskih proizvoda sa teritorije grada.

Kako je istakao Draško Ilić, očjekuje da se prijedlog te odluke uskoro nađe na sjednici Skupštine grada.

– Organski proizvođači imaju male količine hrane i nisu u mogućnosti da plaćaju skupe zakupe, tako da bi im za prodaju sigurno značilo uređenje ove lokacije u Lazarevu, koja nikada nije zaživjela u svojoj prvobitnoj namjeni. Tako će i građani znati da na toj pijaci mogu kupiti isključivo domaće proizvode – najavio je on.

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!