Kultura

Zmijanjski vez u Sankt Peterburgu

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je danas u Sankt Peterburgu izložbu “Zmijanjski vez-svjetsko nematerijalno nasljeđe” kojom se Muzej Republike Srpske prvi put predstavlja u Ruskoj Federaciji i to izuzetnim kulturnim nasljeđem koje baštini u svom fundusu.

Đakovićeva je navela da se posebnost Zmijanjskog veza ogleda, ne samo u ornamentici i modro plavoj boji, nego i u načinu nastanka posebnom tehnikom tretiranja bilja na kamenu.

Ona je istakla da je Zmijanje ostrvo jednog prkosnog, krševitog kraja, jednako prkosnog naroda koji je vijekovima odolijevao raznim okupacijama, uspijevajući da ostane netaknut i skriven od ostatka svijeta, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Zmijanje je metaforički prikaz ove zemlje u malom i njenog otpornog, hrabrog naroda, jakog karaktera i nježne duše. Zato ne čudi da je upravo u ovom kraju, u potpunoj izolaciji od ostatka svijeta, prostora i vremena, nastalo jednako kompleksno djelo umjetnosti koje postoji kao refleksija naroda iz kojeg je poteklo – jednostavno, odvažno, elegantno i snažno”, naglasila je Đakovićeva.

Ona je podsjetila da je na Uneskovu listu nematerijalne svjetske baštine Zmijanjski vez uvršten 26. novembra 2014. godine kao prvo djelo iz BiH upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

“Zahvaljujući predanom radu naših čuvara tradicije i majstora ovog veza, Muzeju Republike Srpske i Radenki Jungić, modro plava nit na bijeloj podlozi u otmjenoj kombinaciji razigranog, a istovremeno preciznog geometrijskog dizajna, postala je sinonim za kulturu Republike Srpske i jedan od njenih najboljih ambasadora”, rekla je Đakovićeva.

Izložba “Zmijanjski vez-svjetsko nematerijalno nasljeđe”, koja je otvorena u Muzeju Hleba u okviru manifestacije “Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu”, sastoji se od 65 trodimenzionalnih predmeta, 20 banera sa fotografijama Zmijanjskog veza i tri velika postera.

Posjetioci će moći vidjeti i digitalno predstavljenu izložbu, kao i dokumentarni film o upisu Zmijanjskog veza na Uneskovu listu, a u toku izložbe biće realizovane i radionice Zmijanjskog veza.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!