Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Traže bolje ugovore: Građani nezadovoljni uslugom i ophođenjem nove Toplane

Eko-toplane imaju nekoliko mjeseci da do nove sezone poboljšaju ugovore i odnos prema potrošačima, inače će biti zatrpani žalbama građana koji prethodnom sezonom, nisu bili zadovoljni.

Ugovori nove gradske Toplane razlog su zašto se i na plus trideset stepeni još priča o grijanju.

Potrošači ne znaju da li da potpisuju ugovore sa novim preduzećem, sa kojim se, kažu, uopšte ne slažu.

– Sve je konfuzno. Ako odbijemo da zaključimo ugovor, a toplotna energija nam se isporučuje i dalje moramo plaćati. Ako potpišemo, onda smo obavezni da poštujemo sve odluke tarifnog sistema, a piše da oni mogu povećati cijenu grijanja samovoljno, i nas samo obavijestiti SMS-om. Naše je da ćutimo i plaćamo – kaže Banjalučanin Drago koji je dobio novi ugovor, i do oktobra, odnosno iduće sezone, će odlučiti da li i dalje ostaje na gradskoj mreži.

Banjalučani se upravo najviše i žale na odluku koja ih sprečava da se odjave sa gradskog grejanja, ako za to nemaju saglasnost cijele zgrade.

– Saglasnost stanara mora biti ovjerena ili da svaki stanar lično dođe u prostorije Eko-toplane da potpiše saglasnost, što nije normalno. Ko će pored svojih silnih obaveza, ići još u Toplanu zbog mene koji želim da se odjavim. To je namjerno i urađeno, da čovjek nikada ne skupi sve potpise – pitaju se građani po društvenim mrežama, koji čak tvrde i da im je grijanje sada skuplje, iako nadležni uvjeravaju da su cijene usluge ostale iste.

Ovo nije rješenje koje su nam obećali kada su rekli da ćemo imati ekološki prihvatljivu toplanu sa jeftinijom i zdravijom proizvodnjom toplotne enregije, poručili su mnogi Banjalučani.

Pravnici savjetuju prigovor

Ni sami pravnici ne znaju šta savjetovati sugrađanima, jer je, kažu, nastala ogromna “zbrka” u propisima.

Sporna je zabrana o odjavljivanju sa mreže, dok se ne dobije saglasnot svih stanara zgrade, što je, ističe advokat Dario Sandić, suprotno ustavu.

Podsjeća i da su građanima od Eko-toplane isporučeni novi ugovori i to “na gotovo”, iako se prema Zakonu o obligacionim odnosima, ugovor ne može mijenjati bez pristanka druge strane.

– Na osnovu čega su oni ljudima ispostavili račune, kada stara Toplana i dalje postoji, preduzeće nije ugašeno? Takođe, cijene uopšte nisu iste, formirali su novi tarifni sistem i poskupili uslugu. U suprotnosti su i sa Zakonom o zaštiti potrošača, po kojem mogu naplaćivati korisnicima samo ono što su isporučili. Moj savjet građanima je da pišu prigovor, da ne zaključuju novi ugovor i da traže isti ugovor kakav su imali sa starim preduzećem – rekao je Sandić.

Bez odgovora

Sve vrijeme dok su građani u nedoumici, dok aktivno traže odgovore stručnjaka i udruženja za zaštitu potrošača, iz Eko-toplana – tajac.

Iz ovog preduzeća uopšte se ne oglašavaju povodom kritika, niti odgovaraja na novinarske upite.

Ni ovaj put, odnosno juče tokom radnog vremena iz nove Toplane nisu odgovorili na naša pitanja koliko su imali pritužbi građana do sada i koliko korisnika je potpisalo ugovor do sada.

Podsjetimo, iz Gradske uprave nekoliko puta su naglasili da je Toplana na drvnu sječku najveći i najuspješniji projekat, kojim je riješen problem grijanja u Banjaluci u interesu građana.

Velike kazne

Kako stoji u ugovoru, novčanom kaznom od 100 do 10.000 KM kazniće se onaj ko ne zaključi ugovor o grijanju ili uputi neosnovani prigovor.

Kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine kazniće se onaj ko neovlašćeno koristi toplotnu energiju ili onaj ko onemogući ovlašćeno lice da očita kalorimetar.

(Nataša Telebak, Tanja Vukomanović/srpskainfo.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button