Banjaluka

Centar Banjaluke i ovog ljeta raj za šetače

Glavna gradska ulica i ovog ljeta će vikendom biti pretvorena u pješačku zonu, što će posebno obradovati najmlađe šetače, ali i ljubitelje biciklizma, a planirano je da se u tom periodu održavaju i razni sadržaji.

Ova praksa uvedena je lani u julu i trajala do kraja avgusta kada je ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića od subote uveče do ponedjeljka ujutru bila zabranjena za četvorotočkaše. Građani su svakog vikenda mogli da uživaju u šetnjama, a mališani u igri ne brinući da će im bezbrižnu zabavu pokvariti vozila.

Loading...

Saobraćaj je bio zabranjen za sva vozila od hotela “Bosna” do ulice Marije Bursać, u subotu od 18 časova do ponedjeljka u četiri časa. Autobusi koji su saobraćali tim dijelom ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića bili su preusmjereni u Vidovdansku i Kninsku ulicu.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj Slaviša Sandić je potvrdio da je i ovog ljeta planirano povremeno pretvaranje glavne ulice u pješačku zonu.

– Još nismo utvrdili datum kada će to početi. U gradu imamo mnogo gradilišta na saobraćajnicama i još neke planiramo da otvorimo na ljeto. Moramo vidjeti koje će biti najbolje vrijeme kako bismo izbjegli saobraćajne gužve – naveo je Sandić.

Dodao je da za vrijeme obustave saobraćaja planiraju vikendom da organizuju razne sadržaje za šetače.

– Ne želimo da to bude puko zatvaranje ulice za saobraćaj. Prije nekoliko mjeseci uputili smo i dopis nadležnom Odjeljenju za turizam koje bi trebalo da osmisli aktivnosti koje bi se vikendima mogle da budu upriličene na šetalištu – rekao je Sandić.

U Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku su rekli da su pripremili prijedlog manifestacija i drugih sadržaja koji bi se mogli održavati tada u centru grada.

– Riječ je o događajima koje planiraju da organizuju razna udruženja i organizacije sa kojima sarađujemo i taj dokument smo uputili Odjeljenju za saobraćaj – rekli su u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Kazali su da će više detalja biti poznato u narednom periodu nakon što sa Odjeljenjem za saobraćaj usaglase konačni program planiranih događaja.

Sugrađanka Tamara P. je kazala da je za svaku pohvalu to što se sve više promoviše bicikl kao prevozno sredstvo, ali ističe da bi lokalna vlast trebalo to da podrži i infrastrukturom.

Gotovo svakodnevno vozim bicikl i svjesna sam da veoma često rizikujem sopstveni život jer je mnogo nesavjesnih vozača koji jurcaju ulicama i ne obraćaju pažnju na nas bicikliste. Svi mi ljubitelji dvotočkaša priželjkujemo da imamo prave biciklističke staze, kao što je to na primjer riješeno u Novom Sadu, ali znamo da je ovaj san u našem gradu neostvariv, bar u nekoj bliskoj budućnosti – rekla je Tamara P.

Kao jedna od mjera za popularizaciju alternativnih metoda prevoza u gradu je krajem marta pušten u funkciju sistem za iznajmljivanje bicikala, pod nazivom “BL bike”.

Na četiri lokacije u gradu, preko puta zgrade Gradske uprave, kod “Akvane”, Studentskog centra “Nikola Tesla” i u parku “Mladen Stojanović” postavljeno je 30 bicikala.

Iznajmljivanje bicikla pola sata u toku dana je besplatno, a nakon toga svaki sljedeći sat plaćaće se 1,5 KM. Mjesečna pretplata je pet, a godišnja 20 KM.

(Glas Srpske)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!