Banjaluka

Maturske ekskurzije: Profesori strahuju od đačkih opijanja i neželjenih trudnoća

Većini profesora maturske ekskurzije su prava noćna mora i briga da zabava omladine ne ode u pogrešnom pravcu.

Koliko god se prosvjetari trudili da ekskurzije imaju edukativni karakter uz obilazak znamenitosti i predstavljanje drugih civilizacija, generacijama već maturanti ove školske izlete doživljavaju kao priliku za zabavu i lud provod daleko od očiju roditelja. Masovna opijanja, pa čak i narkotici, slika su tinejdžerskog ponašanja na desetodnevnom putovanju, zbog čega nastavnicima zastane knedla u grlu samo na pomen ekskurzije.

Loading...

– Roditelj se brine za svoju djecu kada odu na more, da se nešto ne desi, a zamislite sad ekskurziju kada ste odgovorni za dvadesetak đaka, gdje se nalaze u kom momentu, šta rade danju, noću. Morate im postaviti granice, a opet biti i popustljivi, jer u tom dobu ako su naumili nešto da urade – teško će odustati.

Činjenica je nažalost da većina djece pije i to je nemoguće kontrolisati, oni jedva čekaju ovakve događaje da eksperimentišu kada su daleko do roditelja. Imam ipak njihovo poverenje da će mi se obratiti odmah ako nekome pozli, da paze i sami jedni na druge u stranoj zemlji i o tome dosta razgovaramo prije polaska – ispričala nam je profesorka iz jedne srednje škole, sa dugogodišnjim iskustvom. Ona kaže čak da više računa mora voditi o povučenim i primjernim učenicima, koji se nerijetko prvi put napiju na matruskim druženjima, pa ne znaju šta rade, dok od „problematičnih đaka“ već zna da može svašta očekivati.

Obilazak Grčke, Italije, Španije prolazi tako uglavnom u nespavanju, učenici od previše uzbuđenja, profesori od brige. Osim žurki, na ekskurzijama se rađaju i mnoge ljubavi, te nastavnici posebno zaziru od seksualnih odnosa maloljetnika- koliko god oni bili tabu tema među roditeljima.

– Bilo je ranijih godina slučajeva da se djevojčice vrate trudne sa ekskurzije, zato me toga najviše strah. To se može desiti tinejdžerima i dok su u Banjaluci, ali ovako smo mi odgovori za njihovo ponašanje i svi upiru prstom kako profesor nije pazio. Ima nažalost i neodgovornih profesora koji ova putovanja olako shvataju, i ne nadziru decu mnogo, pa onda druge kolege vode dodatno brigu i o njihovim đacima – govori ova profesorka.

Zanimljivo je da mlađi profesori, koji su do nedavno i sami bili đaci na eksurziji, tek sada shvataju ozbiljnost ovih putovanja.

– Prije deset godina sam i ja bila maturant, pravili smo ludorije, naravno da je bilo pijanki, neki drugovi se čak i ne sećaju pola ekskurzije i uvek kada se sretnemo prepričavamo dogodovštine. Ali, sada kada ja vodim učenike, nije mi uopšte svejedno, posebno jer je bilo slučajeva da djeca nastradaju, i tu tragediju treba onda nositi kao teret cijeli život- ispričala je mlađa profesorka u jednoj srednjoj školi.

Podsjetimo, prošle godine celu Srpsku uzrdmao je slučaj kada je učenik banjalučke Poljoprivredne škole tokom ekskurzije u Italiji skočio sa mola i slomio vratni pršljen. Vanja Pejaković mjesecima je bio prikovan za krevet, srećom sada se uspješno se oporavlja i napravio je svoje prve korake.

Skaču sa prozora

I u turističkim agencijama kažu da su im đačke ekskurzije pravi stres da nešto ne pođe po zlu, jer niko ne želi lošu reklamu.

– Bude svakakvih nestašluka, dječijih ljubavi i ljubomora, srećom brzo sve zaboravimo. Bilo je ranije opasnih situacija da djeca preko prozora prelaze iz jedne sobe u drugu, zbog čega sada tražimo da prozori u hotelima ne budu blizu, to je jedan od uslova na kojem insistiramo i mi i škole – rekli su u jednoj banjalučkoj agenciji.

(srpskainfo.com)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!