Sport

Marko Kovačić u kolekciji ima više od 600 medalja

Marka Kovačića, sedamnaestogodišnjeg plivača banjalučkog 22. aprila, nije bilo lako nagovoriti da počne da se takmiči. Onda je u svom prvom nastupu osvojio prvu medalju i počeo da gradi kolekciju, koja broji više od 600 odličja, a mašta o Igrama u Tokiju i Parizu.

“Nisam želio da se takmičim i dugo me nisu mogli nagovoriti da nastupam. Međutim, 2010. godine na državnom prvenstvu jedan kolega se povrijedio i nije mogao da dođe i nastupi. Otplivao sam štafetu s kolegama, među kojima je bio Mihajlo Čeprkalo, osvojili smo medalju i tada sam počeo aktivnije da se bavim plivanjem. To je bilo moje prvo takmičenje i prva medalja”, rekao je Kovačić.

Loading...

Kao dječak je naučio da pliva, u početku je pomalo trenirao, a onda je morao da prestane.

“Dobio sam meningitis i morao sam da prestanem da treniram. Međutim, 2009. sam nastavio i došao sam u 22. april kod trenera Gorana Grahovca, koji me trenirao i u PK Banjaluka. On mi je i danas trener i napravili smo dosta dobrih rezultata”, kaže Kovačić i nastavlja priču o uspjesima:

“Prošle godine sam na Mediteranskom kupu na Malti bio treći na 100 metara slobodno i četvrti na 200 metara slobodno, zatim sam na Centralnoevropskom prvenstvu bio četvrti na 200 metara slobodno, ali sam bio ulazna godina i plivao sam sa starijim plivačima, a na Evropskom olimpijskom festivalu mladih sam plivao polufinale na 100 metara slobodno i bio 12.”

Nedavno je na Balkanskom juniorskom prvenstvu u Sarajevu osvojio dvije medalje. Do srebrne medalje je doplivao u disciplini 100 metara slobodno, a sa Aleksom Krmincem, Amarom Šapčaninom i Amerom Voljevicom do bronze u štafeti 4×100 metara mješovito.

“Medalje su me motivisale. U štafeti sam plivao sekund brže od mog najboljeg rezultata i dokazao sam sebi da mogu da plivam još brže. Moje medalje su motiv i mojim mlađim kolegama, koji su me bodrili, a koji tek treba da postignu uspjehe ili djeci koja tek treba da plivanju”, istakao je Kovačić, koji se priprema za Mediteranske igre i Evropsko prvenstvo za juniore.

Na EP ga očekuje jaka konkurencija, ali i borba sa starijim plivačima. Kaže da je teško prognozirati plasman, da bi volio da uđe u polufinale, ali je svjestan da to neće biti lako.

“Jedan od planova mi je da popravim vrijeme na 100 metara slobodno kako bih mogao da odem na koledž u SAD, ali imam još vremena do tada. Pored želje da studiram, želim da plivam do 30. godine. Znam da je to puno, ali uživam u ovom sportu. Na plivanje gledam kao na nešto što me odvaja od realnosti, uživam u onome što sam naučio i želim da učim i dalje. Jedan od ciljevima mi je da odem na Olimpijske igre u Tokio 2020, znam da to neće biti lako jer su norme dosta jače nego u Rio de Žaneiru, a 2024. u Parizu se nadama polufinalu”, istakao je mladi plivač.

Treninzi i škola

Marko Kovačić je učenik drugog razreda Medicinske škole i ponekad zbog plivanja mora da propusti časove.

“Treniram dva puta dnevno u bazenu i imam jedan suvi trening, tako da se nekada desi da izostanem s prvih časova, pošto sam uvijek prva smjena. Profesori uglavnom imaju razumijevanja, a najveća podrška su mi razrednica Ljiljana Mandić i profesorica Slavica Lukač”, rekao je Kovačić.

(nezavisne.com)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!