Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Spasovdan slava grada – brojne manifestacije, obustava saobraćaja

Banja Luka i ove godine obilježava krsnu slavu grada – Vaznesenje Gospodnje Spasovdan, danas, 17. maja.

Na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

U okviru obilježavanja Spasovdana, biće održani i sportski sadržaji, i to finale Kupa grada u kojem će se sastati FK Borac i FK Krupa na Vrbasu (17. maj, na Gradskom stadionu).

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva-parohija Banjolučka.

Zbog proslave Spasovdana, krsne slave grada doći će do obustave saobraćaja 17. maja, od 10:30 do 12:30 časova u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana.

Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom Kralja Petra I Karađorđevića, dio od Ulice Marije Bursać do Aleje Svetog Save, izvršiće se preusmjeravanje autobusa preko stare autobuske stanice, odnosno u ulice Bulevar cara Dušana, Kninska, Vidovdanska, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom.

Otvaranjem izložbe arhivskih dokumenata „Varnava, patrijarh srpski (1930-1937): pastir, graditelj, revnitelj i ispovjednik“, koju su pripremili Arhiv Republike Srpske i Banski dvor, te prigodnim programom „U susret Spasovdanu“ sinoć je u Banjoj Luci počelo obilježavanje Spasovdana, krsne slave grada.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je otvorio izložbu, rekao je da je važno držati se tradicije i da je obilježavanje slave nešto što je autentično u tradiciji srpskog naroda.

– Banja Luka, iako već lijepa, svake godine se mijenja na bolje i u svojoj bogatoj biografiji dodaje još po neku novu sliku. Povodom slave grada u četvrtak će Hramu Hrista Spasitelja biti služena sveta arhijerejska liturgija,te obavljen čin osveštanja slavskog žita i kolača, ali će biti otvoren i „Banjalučki festival cvijeća“ po kojem je ranije grad bio poznat – rekao je gradonačelnik.

U okviru Programa „U susret Spasovdanu“, Banjalučanima su se predstavili Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“, Mješoviti hor Univerziteta i Akademije umjetnosti Banja Luka, te hor sveštenika Eparhije banjalučke.

Spasovdansku svečanost uveličali su i folklorni ansambl i narodni orkestar Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“, te Ansambl narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“, guslar Ivan Popović i gradski tamburaški orkestar.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button