Politika

Sve više oslobađajućih presuda, osuđeni prolaze s uslovnim kaznama

U sudovima širom BiH sve je manje osuđujućih, a sve više oslobađajućih i odbijajućih presuda, pokazuju podaci Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za 2017. godinu.

Sudovi su lani donijeli ukupno 13.230 presuda, što je za 1.031 manje u odnosu na godinu ranije, a broj osuđujućih presuda manji je za čak 1.053 ili osam odsto.

Manje osuđujućih presuda zabilježeno je na svim nivoima, osim u Brčko distriktu gdje je povećan broj tih presuda za pet odsto.

S druge strane, evidentirano je više oslobađajućih presuda, i to za 16, kao i odbijajućih, kojih je bilo više za šest.

– Postupajući po podignutim optužnicama sudovi su tokom 2017. godine donijeli 12.197 osuđujućih presuda kojima su osudili 14.749 lica. U 810 predmeta su donesene oslobađajuće presude za 1.142 lica. Odbijajuće presude su donesene u 223 predmeta za 335 lica – rekli su u VSTS-u.

Čak i onda kad su donošene osuđujuće presude, u 66 odsto slučajeva izricana je uslovna osuda, a samo u 21 odsto presuda izrečena je kazna zatvora. Ostatak su bile novčane kazne.

Tako su s uslovnom kaznom prošla čak 9.552 lica, sa novčanom njih 1.772, dok su u zatvoru završile 3.302 osuđene osobe.

Zamjenik predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bojan Vidić smatra da je slab kvalitet optužnica i slab istražni postupak uzrok povećanja broja oslobađajućih i odbijajućih presuda.

– Vjerovatno se pojedinačno slučajevi ne istraže do kraja, ljudi koji to rade moraju imati iskustva i proći različite edukacije da bi znali da rade. Sud sudi na osnovu zakona, ali ako nema kvalitetan dokazni materijal, pada optužba – rekao je Vidić.

Dodao je da je u tužilaštvima, policiji i poreskim i inspekcijskim službama potrebno više edukacije zaposlenih.

– Sve su to službe koje prate sprovođenje zakona i ako one potkrijepe optužbu dokazima, zapisnicima, uviđajima, vještačenjima, ne vidim mogućnost da sudija izbjegne da nekog osudi – istakao je Vidić.

Pored smanjenog broja osuđujućih presuda, lani je broj zastarjelih krivičnih predmeta u sudovima u BiH udvostručen u odnosu na godinu ranije, a više od polovine slučajeva zatvoreno je zbog nedostupnosti optuženog.

Zbog nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja do podizanja optužnice, tužilaštva su tokom 2017. obustavila postupke u 152 predmeta.

(glassrpske.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!