Banjaluka

Učenici Medicinske škole uskoro bez prakse i nastave isti dan

Učenici Medicinske škole u Banjaluci od iduće školske godine radiće prema rasporedu po kojem će dva dana najvjerovatnije ići na vježbe, odnosno praksu, a tri dana na teorijsku nastavu u školi, a ne kao što je sada slučaj da isti dan imaju i teoriju i praksu.

Potvrdio je ovo Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole, i dodao da se sadašnji metod izvođenja nastave sprovodi od kada je ova škola osnovana.

Loading...

“Objašnjavali smo to djeci, ali su uporna. Djeca su se pozivala na način rada u školama u okruženju. U pravu su i moramo im ispunjavati želje. Ubuduće ćemo preći na način rada da imaju praksu, odnosno vježbe, i teoriju u odvojene dane”, objasnio je Jagodić.

Dodaje da učenici sada imaju praksu od 7.30 do 10.30 i nakon toga idu na nastavu od 13.30 časova, ali ti razredi, kako bi im olakšali, naglašava Jagodić, imaju manje časova tim danima.

“Sada imamo devet četvrtih i devet trećih odjeljenja koja imaju praksu. Cijeli raspust ćemo rješavati ovaj novi raspored i siguran sam da ćemo ga uspjeti i napraviti”, rekao je Jagodić.

Jednu od najvećih srednjih škola u Banjaluci trenutno pohađa 1.070 đaka.

Učenica trećeg razreda Medicinske škole Nataša rekla je da su oni na takmičenju iz demokratije u projektu “Ja građanin” izabrali temu “Loša organizacija praktične i teorijske nastave”.

“Smatramo da se to može organizovati i da se može napraviti drugi raspored i zbog toga smo se obratili Ministarstvu prosvjete i kulture RS i ombudsmanu i dobili njihovu podršku”, rekla je Nataša.

Ističe da je učenicima teško da se nakon prakse koncentrišu na nastavu i na učenje.

“Posebno je nezgodno učenicima koji putuju. Sve smo to predočili upravi škole, a oni su rekli da nas razumiju i da znaju da je to problem Medicinske škole i da druge škole imaju organizovanu praktičnu nastavu u skladu sa zakonom, ali je to u našoj školi teže izvodivo jer ima dosta đaka i na klinikama ne smije biti gužva”, objasnila je Nataša.

I u instituciji ombudsmana za djecu RS potvrdili su da su zaprimili žalbu učenika Medicinske škole, kojom se, između ostalog, navodi da u istom danu imaju i praktičnu i teoretsku nastavu, da praktična nastava završava u 11 časova, a teoretska počinje u 14 časova i da za to vrijeme nemaju gdje biti jer se mnogi ne mogu vratiti kući.

“Naveli su i da im takva organizacija nastave ne ostavlja vrijeme za učenje niti za bilo kakve druge aktivnosti, da su zbog toga pod velikim pritiskom, što se odražava i na njihovo zdravlje i izostanke iz škole”, rekli su u ovoj instituciji.

Dodali su da je ombudsman za djecu zatražio izvještaj od Republičkog pedagoškog zavoda RS, budući da je taj zavod nadležan za poslove i zadatke koji se odnose na razvoj nastavnih planova i programa u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

(nezavisne.com)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!