Politika

Okupljanje je građansko pravo, nije nešto što vlast poklanja

Politička analitičarka Tanja Topić mišljenja je da su predložena zakonska rješenja o javnom okupljanju, te javnom redu i miru u RS zapravo išla u pravcu sužavanja i ograničavanja osnovnih ljudskih prava.

“Prije svega, mislim na zakon koji se odnosio na javno okupljanja. Okupljanje je zapravo građansko pravo, ono nije nešto što bi vlast trebalo da nam poklanja ili daje”, kaže Topić za Vijesti.ba, govoreći o spornim zakonskim aktima u RS, na koje su upozorili i predstavnici međunarodne zajednice.

Loading...

Topić naglašava da su bile problematične sankcije, koje su, tvrdi, pokazale da se radi o vrlo restriktivnom prijedlogu, gdje su bile predviđene određene zatvorske kazne.

“Isto tako, recimo za učesnike protesta, kod kojih bi se utvrdila jedna sumnja na prekršaj, bilo bi zabranjeno dvije godine javnog okupljanja. To sve skupa kad se zaokruži, išlo je u restriktivnom pravcu”, kaže naša sagovornica.

Ona podsjeća da je najviše bure u javnosti izazvalo rješenje koje se tiče fotografisanja službenih lica, pri čemu je bilo puno nedorečenosti i prostora za slobodnu interpretaciju.

Ta nedorečenost i nepreciznost, smatra, ostavljala je dosta prostora za svojevolja tumačenja koja su mogla biti zloupotrijebljena.

“Za cjelokupni razvoj događaja, dakle za inicijative, nacrte zakona i prijedloge za izmjene zakona, ali isto tako i za reakciju aktera međunarodne zajednice, mislim da je prelomna tačka bio 25. decembar prošle godine. Smatram da je to bila inicijalna kapisla koja je zakonodavca na neki način razvila u tom pravcu da on pokaže i na neki način disciplinuje ‘neposlušne građane’ i da ih stavi pod restriktivnu kontrolu. S druge strane, predstavnici međunarodne zajednice sada su reagovali sinergijski. Sve važnije organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava jednostavno su zajedničkom akcijom pratile te prijedloge zakona i iskazale stajalište da su ti prijedlozi u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim standardima”, pojašnjava Topić, te dodaje:

“Predstavnici međunarodne zajednice, koji su uradili i analize tih prijedloga, jednostavno su rekli – stop, ne može dalje, ne može tako”.

Naša sagovornica smatra da je ovaj pritisak urodio plodom u ovom trenutku.

“Vidjeli smo to po ‘povlačenju ručne’, gdje se kaže da je interes predlagača zakona zapravo da se kroz dijalog nađe konstruktivno rješenje. Znači i da je u pitanju radna verzija. U ovom trenutku taj pritisak je urodio plodom, što naravno ne znači da je stavljena tačka na to. No, mislim da se na ovaj način zakon neće pojaviti u prijedlogu koji je do sada egzistirao. Mislim da će, prije svega, budno posmatranje od strane aktera međunarodne zajednice takođe uticati i na promjenu stava vladajućih u pogledu ovih zakonskih rješenja”, zaključuje Topić u razgovoru za naš portal.

(Vijesti.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!