Kultura

Koncert Albine Smajlović i Dunje Јanković u Banskom dvoru, ulaz slobodan

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u srijedu 23. maja u 20 časova održaće se solistički koncert Albine Smajlović – sopran i Dunje Јanković – klavir. Gosti na koncertu: Ivana Milinčić – sopran i Borjana Mikavica – mecosopran.

Albina Smajlović (sopran) rođena je 1982. godine u Gradišci. Diplomirala je na Odsjeku za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Godine 2009. upisuje solo pjevanje na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u klasi prof. Snežane Savičić Sekulić. Od 2011. godine je u klasi prof. Dunje Simić. U junu 2013. održala je diplomski koncert u Banskom dvoru.

Godine 2005. kao vanredan đak upisuje srednju muzičku školu “Vlado Milošević” u Banjaluci, Odsjek za solo pjevanje, u klasi prof. Anđelke Јokić. Već u prvoj godini učestvuje na Republičkom takmičenju gdje osvaja prvu nagradu u IV kategoriji. Iste godine na takmičenju solo pjevača “Lazar Јovanović” u Beogradu, u kategoriji kamernih dueta sa Slavenom Abazovićem, baritonom, osvaja prvu nagradu. Јoš kao učenica srednje škole učestvovala je u studentskoj produkciji Pučinijeve “Sestre Anđelike”, pri Operskom studiju Akademije umjetnosti u Banjaluci, kojom je dirigovao prof. Stanko Šepić.

Godine 2007. osvojila je tri nagrade u IV kategoriji – specijalnu na Republičkom takmičenju, prvu na takmičenju “Lazar Јovanović” u Beogradu i treću na takmičenju “Nikola Cvejić” u Rumi.

Godine 2009. u martu, na takmičenju “Bruna Špiler” u Herceg Novom, u IV kategoriji, osvojila je drugo mjesto.

Godine 2010. u decembru, na Međunarodnom takmičenju solo pjevača „Lazar Јovanović“ u Beogradu, u IV kategoriji, osvojila je prvo mjesto.

Godine 2010. u organizaciji Ambasade BiH u Zagrebu održala je dva cjelovečernja koncerta, u Beogradu (SKC) i Hrvatskom kulturnom društvu “Napredak” u Zagrebu, pod nazivom “prijateljstva”.

Godine 2011, 2013. i 2016. sarađivala je sa Banjalučkom filharmonijom kao solista na Novogodišnjem koncertu, koncertu “San ljetne noći”, te koncertima Dani Srpske u Srbiji, u Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

U septembru 2011. godine izabrana je da, zajedno sa dvanaest pjevača iz cijelog svijeta, učestvuje na majstorskom kursu pod vođstvom renomiranog operskog pjevača i pedagoga, baritona Toma Krausa, na Muzičkoj akademiji u Francuskoj (Academie musicale de Villecroze). Iste godine u decembru igrala je ulogu Sluškinje u operi “Safikada”, izvedenoj na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Banjaluci.

U opereti “Orfej u podzemlju” Žaka Ofenbaha, u produkciji Akademije umjetnosti u Banjaluci, tumačila je ulogu boginje lova, Dijane.

Godine 2012. učestvovala je na 63. takmičenju operskih pjevača „ Gian Battista Viotti “ (Verčeli) u Italiji.

Godine 2013. učestvovala je na Muzičkom festivalu “Nei suoni dei luoghi” u Italiji, gde je održala cjelovečernji koncert, te se predstavila i kao solista i kao dio kamernog trija „Alegoria“, s koleginicama Ivanom Živanić (sopran) i Dunjom Marković (pijanista).

Bila je član Operskog studija Narodnog Pozorišta u Beogradu u sezoni 2013/2014.

U Firenci u 2017. godini koncertno je otpjevala naslovnu ulogu u operi “Sestra Anđelika” na Konzervatorijumu “Luiđi Kerubini”.

U riječkom HNK „Ivana Pl. Zajca“ u sezoni 2017/18. debitovala je i tumači glavnu ulogu u Pučinijevoj operi „Boemi“.

Vokalnu tehniku, pored masterklasova, usavršavala je kod tenora Dragoslava Ilića, a trenutno se usavršava kod tenora Stojana S. Gančeva. U godini 2016. pohađala je majstorski kurs kod renomirane američke mecosopranistkinje Dženifer Larmur, u organizaciji beogradske “Operose”, a oktobru iste godine pohađala masterklas u Luksemburgu, takođe kod pomenute mecosopranistkinje gđe Larmur. U junu tekuće godine pohađaće “International voice masterclass Ebe Stignani” u Imoli (Italija).

Sarađivala je sa pijanistima: Matthias Veit (Njemačka), Morgane Fauchois Prado (Francuska) i Milivoje Veljić (Srbija), te dirigentima: Darinka Matić Marović, Branka Radošević Mitrović, Vanesa Kremenović, Mikica Јevtić, Ognjen Bomoštar, Vesna Šouc, Vanja Topić i Nemanja Savić.

Ostvarila je brojne zapažene nastupe u Beogradskoj filharmoniji, Studentskom kulturnom centru u Beogradu, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, na pjesničkoj manifestaciji “Brankovo kolo” u Sremskim Karlovcima, Narodnom pozorištu u Beogradu, tradicionalnoj manifestaciji “Dani Vlade Miloševića”, Međunarodnom danu muzike, manifestaciji “Noć muzeja”, humanitarnom koncertu “Žrtve Јapana”, sa Simfonijskim orkestrom Akademije umjetnosti “Biseri muzičko-scenske riznice”, te koncerte kamerne i savremene muzike.

U organizaciji Udruženja muzičkih umjetnika Republike Srpske, čiji je član od 2009. održala je nekoliko solističkih koncerata u Prijedoru, Banjaluci, Mostaru, Trebinju, Bihaću, Sarajevu, Beogradu, Nišu. Kratko vrijeme je predavala solo pjevanje u Muzičkoj školi “Savo Balaban” u Prijedoru.

Dunja Јanković (klavir) rođena je u Doboju gdje završava osnovnu muzičku školu sa osvojene dvije specijalne nagrade u kategoriji kamerne muzike i prvu nagradu u kategoriji solo klavir. U Banjoj Luci 2003. godine upisuje Srednju muzičku školu “Vlado Milošević” u klasi prof. Branke Kuzmanović. Za vrijeme školovanja osvaja prve nagrade u kamernim sastavima kao i za solo izvođenje. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, u klasi prof. dr Vladimira Cvijića i završava osnovne studije 2011. godine, a master studije 2013. godine, sa prosječnom ocjenom 10,00. Usavršava se na kursevima Nataše Veljković (Austrija) i Kolina Stouna (Velika Britanija). U toku studija nastupa na mnogobrojnim koncertima solističke i kamerne muzike i osvaja prve nagrade u kategoriji kamernih ansambala na takmičenjima u Herceg Novom i Beogradu. Učestvovala je i na Festivalu “Nei suoni dei luoghi” u Italiji kao predstavnik Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Pijanista je Udruženja pjevača operske muzike “Figaro”, kao i Kamernog ansambla “Belkanto” sa kojima je izvela mnogobrojne koncerte u BiH (Banja Luka, Sarajevo, Mostar, Prijedor, Livno, Doboj, Teslić…), u Srbiji (Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu, Koncertno – izložbeni prostor Fakulteta umetnosti u Nišu) i Crnoj Gori (Kulturni Centar Tivat). U maju 2017. godine bila je jedan od oficijelnih korepetitora Trećeg internacionalnog kongresa klarinetista u Travniku, gdje je održala cjelovečernjim koncert sa klarinetistom Kristijanom Borošem (Novi Sad, Srbija). Održala je preko 30 cjelovečernjih koncerata u ulozi klavirskog saradnika. Učestvovala je u snimanju CD-a “Partiture iz paučine” na kom su djela našeg kompozitora Vlade S. Miloševića.

Zaposlena je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci od 2012. godine, gdje je trenutno u zvanju višeg umjetničkog saradnika.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!