Banjaluka

Pla­ni­ra­na gradnja ze­le­ne oaze u cen­tru Banjaluke

Naj­ve­ći ze­le­ni krov u BiH tre­ba­lo bi da “ni­kne” u na­ju­žem cen­tru gra­da, i to na ne­ka­dašnjem atom­skom sklo­ni­štu u Uli­ci Si­me Šo­la­je.

Ri­ječ je o pro­je­ktu pod na­zi­vom Re­jon­ski park “Ze­le­na oaza”, ko­ji bi tre­ba­lo da obo­ga­ti sa­drža­je na po­vrši­ni od oko 1.300 kva­dra­ta, ko­ja tre­nu­tno slu­ži kao im­pro­vi­zo­va­no igra­li­šte za dje­cu.

Loading...

Re­ali­za­ci­ja pro­je­kta je uvršće­na u Plan ka­pi­tal­nih in­ves­ti­ci­ja za pe­ri­od od 2018. do 2020. go­di­ne, ko­ji će ra­zma­tra­ti odbor­ni­ci na za­sje­danju 30. ma­ja. Pre­ma tom do­ku­men­tu, njego­va re­ali­za­ci­ja je pla­ni­ra­na do­go­di­ne, a grad­ske vlas­ti pre­go­va­ra­ju sa po­ten­ci­jal­nim do­na­to­ri­ma. Umjes­to be­to­na ko­ji je okru­žen zgra­da­ma ovu lo­ka­ci­ju bi tre­ba­lo da kra­se sta­bla, tra­vna­te po­vrši­ne, klu­pe, ras­vje­ta, fon­ta­na i ure­đe­no igra­li­šte.

Šef ka­bi­ne­ta gra­do­na­čel­ni­ka Mi­lan Gru­bor re­kao je da bi gradnjom ovog par­ka Banjalu­ka pos­ta­la grad sa naj­ve­ćim ze­le­nim kro­vom u BiH.

– Gra­do­na­čel­nik Igor Ra­do­ji­čić, kao ini­ci­ja­tor pro­je­kta, odlu­čio se na ovaj ko­rak ka­ko bi grad po­di­gao prvi, no­vi park po­sli­je ne­ko­li­ko de­ce­ni­ja – na­veo je Gru­bor.

Pre­ci­zi­rao je da bi iz­gradnjom ovog par­ka, izme­đu os­ta­log, bi­lo ri­je­še­no i pro­kišnjavanje kro­va atom­skog sklo­ni­šta.

– Upo­re­do sa gradnjom ze­le­nog kro­va pre­dvi­đe­na je i njego­va re­kon­stru­kci­ja. Ipak, naj­va­žni­je je što bi­smo u cen­tru gra­da do­bi­li no­vu, ze­le­nu po­vrši­nu te pros­tor za odmor i re­kre­aci­ju na lo­ka­ci­ji ko­ja je sa­da ve­oma za­pu­šte­na – ka­zao je Gru­bor.

Obja­snio je da grad, s ob­zi­rom na dru­ge pri­ori­te­te, tre­nu­tno ne­ma pre­dvi­đe­na sred­stva za re­ali­za­ci­ju ovog pro­je­kta.

– Po­ku­ša­va­mo da do­go­vo­ri­mo da ovaj park bu­de iz­gra­đen u sa­radnji sa druš­tve­no-od­go­vor­nim kom­pa­ni­ja­ma, po is­tom prin­ci­pu kao što su gra­đe­na igra­li­šta. In­ten­zi­vno pre­go­va­ra­mo sa kom­pa­ni­ja­ma ko­je bi gra­du po­klo­ni­le ovaj park – ka­zao je Gru­bor i po­zvao sve za­in­te­re­so­va­ne da se uključe u ovaj pro­je­kat.

Gra­đa­ni sma­tra­ju da je krajnje vri­je­me da se sta­ne u kraj be­to­nu u cen­tru gra­da.

– Va­žno je da ima­mo mjes­to ko­je je bli­zu cen­tra, do ko­jeg se mo­že pro­še­ta­ti i gdje će­mo mo­ći uži­va­ti u mi­ru i ze­le­ni­lu, a da se ne mo­ra­mo vo­zi­ti ne­ko­li­ko ki­lo­me­ta­ra – re­kao je Raj­ko Ko­vje­nić.

Idej­no rje­šenje

Mi­lan Gru­bor je na­po­me­nuo da je do sa­da grad ura­dio idej­no rje­šenje iz­gle­da bu­du­ćeg par­ka.

– Gla­vni pro­je­kat izra­di­će “ACS stu­dio”, ko­ji je odlu­čio da to ura­di bez na­kna­de u želji da na taj na­čin do­pri­ne­se re­ali­za­ci­ji ovog pro­je­kta – re­kao je Gru­bor.

(Glas Srpske)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!