Banjaluka

Na plusu nabavljaju drva za debeli minus

Grijna sezona je završila tek prije mjesec i po, a građani su već počeli s pripremama za sljedeću zimu i kupovinom drva.

Njihova cijena se nije smanjila, tako da kupci za metar kubni neiscijepanih drva treba da izdvoje 75 KM, a iscijepanih 80 KM.

Građani kažu da su se već u maju počeli pripremati za sljedeću grijnu sezonu iz više razloga, a da je najveći – finansije, jer ne mogu odjednom da izdvoje sav novac koji im je potreban za kupovinu drva.

Građani koji za jednu sezonu potroše oko 15 kubnih metara drveta za ogrev, moraće izdvojiti od 1.125 do 1.200 KM, što je mnogima puno, jer je ta cijena mnogo viša od prosječne plate.

“Drva za sljedeću zimu počnem kupovati odmah nakon završetka ogrevne sezone. Najčešće ih uzimam u tri dijela – po pet kubnih metara, jer nemam dovoljno novca da ih kupim odjednom”, kaže Zdravko iz naselja Priječani.

Ističe da, kada ih nabavi ranije, budu suva i bolje mu ugriju kuću.

U pilanama kažu da kupci za paletu drva, u kojoj se nalazi 1,70 kubnih metara, treba da izdvoje 160 KM.

Dodaju da građani najčešće uzimaju po dvije-tri palete jer ne mogu odjednom kupiti sva drva koja su im potrebna za ogrevnu sezonu jer su im skupa.

Oglasi su već puni ponuda za prodaju ogrevnog drveta, a trgovci kažu da kupaca ima i da su već počeli rezervisati i kupovati drva.

“Najčešće naručuju po 10 kubnih metara, a ima i onih koji naručuju manje. Za jedan kubni metar nerezanih drva, odnosno metarice, kupci treba da izdvoje 75 KM, a za izrezana i iscijepana pet KM više po kubnom metru”, rekao je Milan, koji prodaje drva.

Prodavači kažu da kupci najčešće drva počnu nabavljati mnogo prije početka sezone jer su tada jeftinija, a da poskupe kada počne grijna sezona.

75 KM neiscijepana drva
80 KM iscijepani ogrev
15 kubnih metara potrebno za grijnu sezonu
160 KM košta paleta drva

(nezavisne.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!