MagazinPolitika

UKC RS – besplatni pregledi kože i sumnjivih mladeža

U Klinici za polne i kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u utorak, 5. juna, biće organizovani besplatni pregledi kože, kao i dermoskopski pregledi sumnjivih mladeža.

Besplatni pregledi kože organizuju se kako bi se melanom ili drugi oblici raka kože otkrili u ranom stadijumu, kao i osobe sa rizikom za obolijevanje od ovih malignih tumora, saopšteno je iz UKC-a.

Pregledi će biti obavljani od 8.00 do 18.00 časova i mogu se zakazati na broj telefona 051/342-486 od danas do 4. juna.

Građani na pregled treba da donesu zdravstvenu knjižicu, bez uputnice, a nakon pregleda dobiće i nalaz dermatovenerologa, a ljekari će ih usmeno i pisano informisati o štetnom djelovanju UV zraka i značaju fotoprotekcije.

Rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i što ga je moguće dijagnostikovati u ranoj fazi, navodi se u saopštenju.

Riziku obolijevanja od melanoma najviše su izložene osobe koje imaju svijetlu kožu i koje su sklone opekotinama od sunca, koje su zadobile opekotine od sunca u djetinjstvu, koje su izložene intenzivnom sunčevom zračenju u kratkom periodu, koje koriste solarijume, koje u porodici imaju nekog ko je imao rak kože, te populacija starija od 50 godina.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!