Banjaluka

Sajam zanimanja: 100.000 KM za opremu strukovnih škola (FOTO)

Grad Banja Luka, po prvi put, ponudiće 100.000 KM srednjim stručnim školama, koje će se moći prijaviti na javni poziv za nabavku opreme za učeničku praksu. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić, otvarajući danas jednodnevni Sajam zanimanja u Domu omladine.

-Gotovo sve stručne škole imaju ogorman problem za nabavku opreme za praksu – naglasio je Radojičić, ističući da su sredstva za ovu vrstu podsticaja planirana rebalansom budžeta, koji će se sutra naći na sjednici Skupštine Grada.

Uz ovaj podsticaj, i današnji Sajam zanimanja trebalo bi da doprinese promociji zanimanja koja su potrebna privredi.

Kako je kazao gradonačelnik Radojičić, u našem gradu tržište radne snage je specifično u tome da imamo veliki broj nominalno nezaposlenih na birou, a isto tako svakim danom sve veći deficit pojedinih zanimanja.

-Znači, imamo potpun disbalans između onoga što je trenutno na tržištu radne snage u ponudi i onoga što je potrebno privredi. Prvo pitanje koje nam investitori postave kada dođu, jeste da li imamo dovoljno radne snage. Za rad u tvornici obuće, sigurno nemamo. Istovremeno, imamo nekoliko hiljada ekonomista, gimnazijalaca i drugih uglavnom administrativnih zanimanja. Zato smo sa poslodavcima odlučili da preduzmemo nekoliko koraka, od kojih je jedan i ovaj sajam da se učenicima završnih razreda osnovnih škola predstavi šta ima u ponudi, prije svega, od stručnih škola i mogućnosti zapošljavanja – rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, gradske vlasti namjeravaju i da do kraja godine završe reorganizaciju Radničkog univreziteta, koji bi bio jedna vrsta centra za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju.

Na Sajmu zanimanja u Domu omladine, predstaviće se škole i zanimanja, djeci i roditeljima, te ponuda poslodavaca za stipendiranje učenika, kao i mjesta za obavljanje praktične nastave.

Sajam je interaktivnog tipa, na kome će se predstaviti oko 15 banjalučkih srednjih škola. Srednjoškolci će pokazati na licu mjesta kako koje zanimanje izgleda, te razgovarati sa osnovcima zašto bi trebalo da upišu odrđenu srednju školu.

Svi zainteresovani, sajam mogu posjetiti danas do 17 časova. Organizatori Sajma zanimanja su Gradska uprava i Unija udruženja poslodavaca u partnerstvu s Omladinskim komunikativnim centrom.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!