Magazin

Uskoro rekreativna zona u Trapistima

Banjalučani će uskoro dobiti još jednu rekreativnu zonu i to u prirodi Trapiske šume.

Zona u Trapistima će se prostirati od parkinga Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” do “Kolonije”, a dužina ove staze je oko dva kilometra.

Izletište zajedno rade Gradska uprava i Šumsko gazdinstvo Banjaluka, a kako je najavljeno, na ovoj dionici puta kroz šumu biće postavljene još klupe i nadstrešnice. Cilj je povećati rekreativne sadržaje na području grada, s obzirom da se sve više građana okreće zdravom životu.

– Očekujemo da će vrlo brzo početi gradnja trim staze od parkinga kod Zotovića, možda već krajem sljedeće sedmice. Novac za radove je već odobren- rekao je direktor Šumskog gazdinstva Banjaluka Velibor Stanić.

Uređenje ovog dijela grada koštaće 130.000 KM, a biće još urađen i projekat arboretuma, odnosno zbirka raznovrsnog domaćeg i stranog drveća i grmlja koja će služiti za naučne, uzgojne i u dekorativne svrhe.

– Arhitektonsko- građevinski fakultet radi prostorno plansku dokumentaciju, a arboretum Šumarski fakultet. Rok za izradu projekta je do 15 jula, tako da ćemo brzo krenuti i u ovu realizaciju – preizirao je Stanić.

Šumska staza u Trapistima radi se u saradnji sa članovima Planinarsko-alpinističko orijentacionog kluba „Banjaluka“, koji su prošle godine već uredili dio višenamenske staze od Trapista prema Tesliću u okviru međuopštinskog projekta.

– Stazu već koriste pješaci, dosta je i zainteresovanih koji ovdje beru gljive, ipak treba malo smanjiti uspon kako bismo je prilagodili i za bicikliste. Ova rekreativna staza može se koristiti i za mini ultra maratone. Svaka čast kanjonu Vrbasa i Banj brdu, ali i Trapiska šuma pruža velike mogućnosti jer se nalazi između tri banje– pojašnjava Duško Blažić iz PAOK-a.

Građani Lazareva i Priječana prezadovoljni su što će konačno i u ovom dijelu grada biti uređeno izletište.

– Mnogo volimo Banj brdo, ali nekada nam je stvarno predaleko da se vozimo kroz cijeli grad do rampe i drago mi je što ćemo sada i mi u blizini imati mjesto za odmor. Šetali smo nedavno sa djecom kroz Trapisku šumu, priroda je divna, ali nažalost u blizini parkinga ima mnogo smeća. Nadam se da će kada ova zona bude zvanično uređena, porasti i svest građana da ne bacaju otpad – rekla je Mirna iz Lazareva.

(srpskainfo.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!