Politika

Borenović: Ubistvo Dragičevića se prikriva, bruka i sramota

Naša namjera je bila da se od toga ne pravi velika politička priča, nego da se nove činjenice ako postoje ustanove i unesu u Izvještaj, kazao je jutros za N1 Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Borenović je komentarišući odbacivanje Izvještaja o Srebrenici u NSRS kazao da nije političar koji na tome želi graditi karijeru.

“Poštujemo svaku žrtvu i osuđujemo svaki zločin. Vlada treba da nam da argumentacije o tome šta su to nove činjenice. Nisam političar koji želi na tome da gradi političku karijeru, to su osjetljive i teške teme. Mislim da mi kao političari trebamo spustiti tenzije i ostaviti da se struka bavi tim pitanjima. Ako ćemo sačuvati bilo koju glavu ili dokazati novi zločin, mislim da je NSRS uspjela u toj namjeri. Očekujem da hladne glave ne kopamo kosti, nego da se to radi kako je definisano stručnim radnjama”, kazao je Borenović.

Zašto sada, 14 godina kasnije?

“Naša namjera je jasna, da se ne otvara dodatna Pandorina kutija. Ovdje se ne radi ništa protiv žrtava, nego je pokušaj da se utvrde dodatne činjenice ako je moguće. Mi smo na jedan razuman način, bez velikih rasprava željeli da damo svoj doprinos kroz zaključke koji nisu komplikovani. Svima nam je stalo da se utvrdi potpuna istina. Vjerujem da je u tom periodu prije 14 godine bio strašan pritisak da se sve ispita. Momenat u kojem je otvorena ova “Pandorina kutija” je izuzetno specifičan”, dodao je.

Istakao je da nije sve “crno-bijelo kako se želi predstaviti”.

“Kada pročitate sve zaključke vidjećete da nije sve crno bijelo kako se želi predstaviti nego se daje geneza da se utvrdi novo činjenično stanje. Ne bih to posmatrao tako grubo jer je ozbiljna tema. Ako postoje novi argumenti, zašto spriječavati da se spozna istina”.

O Dodikovom “prekrajanju granica” kazao je da je to jako loše i opasno.

“Ništa ne može ugroziti budućnost RS, osim naravno nekih nepotrebnih političkih tenzija. Trebamo se takmičiti dodatno u tome ko je otvorio više fabrika, radnih mjesta. Ljudima je dosta tenzija jer su svjesni da nemaju dva života, da čekaju narednih 20 godina da se smiri situacija. Precrtavanje granica je jako opasno, loše i štetno. Time pokazujete da vam ništa nije sveto, to ne prihvatamo”.

Slučaj Dragičević?

“Sutra je 150 dana kako se ne zna ko je ubio Davida Dragičevića. To je velika bruka i sramota, da neko ne želi da se javno zna ko je ubio Davida Dragičevića. Moja obaveza je da govorim o tome, moje ustavno pravo. Nešto što je sasvim logično, humano i ljudski. Neće im uspjeti da slučaj stave ad acta. Od tog slučaja zavisi i sudbina RS, novi ministar će to moći riješiti i javno obznaniti”, kazao je Borenović.

Izvor
N1
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!