Politika

Danas kolegijum Narodne skupštine o Dodikovom zahtjevu, OHR poručuje: U Srebrenici je počinjen genocid

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) danas treba odlučiti da li će ili neće održati posebnu sjednicu na kojoj bi se odbacio Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, a koji je donesen 2004. godine.

Kolegijum će zasjedati na zahtjev Predsjednika Milorada Dodika, koji je u Bratuncu 7. jula na pomenu srpskim žrtvama stradalim u Podrinju, rekao da će se “založiti da NS RS-a poništi i odbaci sramni Izvještaj Vlade od prije nekoliko godina, koji je pisao Britanac Paddy Ashdown i njegova služba, a korišten je u Haagu da bi se presuđivalo Srbima”. Dodao je i da je Izvještaj donesen pod pritiskom Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Loading...

OHR poručuje:

“Uprkos pokušajima da se činjenice iskrive ili zanemare, događaji iz 1995. godine su detaljno dokumentovani, a dva međunarodna suda su potvrdila da je u Srebrenici počinjen genocid.”

Nisu odgovorili na pitanje da li će i kako OHR reagovati zbog Dodikovog zahtjeva.

Dodikov zahtjev stigao je samo par mjeseci prije Opštih izbora u našoj zemlji, pa je, očekivano, napravio jasne podjele između vladajućih partija i opozicije.

Željka Cvijanović

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS i potpredsjednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rekla je da je vladajuća koalicija ponudila svim partijama da Izvještaj bude stavljen van snage, kako bi se na taj način poslala poruka. Ona je podsjetila da je riječ o izvještaju urađenom u periodu kada su vršeni pritisci da on bude takav kakav jeste i izazvao je mnogo problema RS.

Savez za pobjedu

Iz Saveza za pobjede (što je novo ime koalicije Saveza za promjene) navode kako je Komisija koja je kreirala Izvještaj formirana na inicijativu Vlade RS-a, pa je je “Vlada jedino nadležno tijelo da izvještaj raspravi ili ga stavi van snage”.

Dragan Čavić
Dragan Čavić

“Ovako imam utisak da se to može vrlo lako ubaciti u kolosijek izbornih konfrontacija, a mislim da RS u ovim okolnostima najmanje trebaju konfrontacije, posebno po ovako osjetljivoj temi”, izjavio je Dragan Čavić, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP), u ime Saveza za pobjedu.

Još uvijek ne znamo da li će predstavnici ove koalicije, u kojoj su, osim NDP-a, i Srpska demokratska stranka (SDS) te Partija demokratskog progresa (PDP), prisustvovati sjednici. Čekaju, kako su rekli, odluku Kolegija, no iz drugog tabora tvrde da oklijevaju jer strahuju da bi mogli izgubiti bošnjačke glasove na oktobarskim izborima.

Izvor
RadioSarajevo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!