Društvo

U naredna dva dana provjera znanja iz matematike i srpskog jezika

Više od 9.500 učenika devetih razreda iz 187 osnovnih škola u Republici Srpskoj u naredna dva dana će raditi testove iz srpskog jezika i matematike radi provjere znanja stečenog tokom osnovnog školovanja.

Učenici u 93 osnovne škole radiće testove probne mature, dok će mali maturanti iz 94 škole biti obuhvaćeni eksternom provjerom dostignuća.

Loading...

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je Srni da će u 93 škole učenici devetih razreda raditi testove probne male mature iz srpskog jezika i matematike, s tim da će 5. i 6. juna u tim školama biti sprovedena eksperimentalna mala matura iz ova dva predmeta.

Damjanović je naveo da će učenici devetih razreda u 94 škole sutra i u srijedu, 10. aprila, imati spoljašnje vrednovanje znanja.

On je rekao da se može očekivati da mala matura u svim osnovnim školama bude obavezna školske 2020/21. godine.

– Prema Strategiji obrazovanja Republike Srpske, sljedeće godine će biti sprovedena eksperimentalna mala matura. Školske 2020/21. godine biće obavezna mala matura uvedena u devete razrede osnovnih škola iz matematike i srpskog jezika – naveo je Damjanović.

On je podsjetio da se spoljašnje vrednovanje znanja učenika devetih razreda sprovodi od 2013. godine, dok je prošle godine uvedena eksperimentalna mala matura u 21 školi.

– Prve godine spoljašnjim vrednovanjem dostignuća bilo je obuhvaćeno 20 škola, a prošle školske godine 167 škola – naveo je Damjanović i istakao da su svake godine rezultati iz matematike i srpskog jezika sve bolji.

On je rekao da bi sljedeće sedmice mogli biti poznati rezultati spoljašnjeg vrednovanja znanja i probnih testova male mature.

– O rezultatima probnih testova male mature nećemo govoriti zbog toga što će ti isti đaci 5. i 6. juna imati eksperimentalnu malu maturu – dodao je Damjanović. 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!