Kultura

Predstava “Sedam” u Jevrejskom kulturnom centru

U Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci 02.06.2018. godine u 19.00 časova održaće se predstava „Sedam“, u okviru aktivnosti Odbora za međureligijsku saradnju Banjaluka pri Međureligijskom vijeću BiH.

Dokumentarna predstava “Sedam”, koja donosi sedam istinitih priča žena iz različitih dijelova svijeta o njihovoj borbi za osnovna ljudska prava, od 2009. do danas izvedena je u 23 zemlje, vidjelo ju je više od 25.000 ljudi, a prevedena je na 20 jezika. Od decembra 2016. izvodi se i u Bosni i Hercegovini.

Loading...

Riječ je o predstavi posvećenoj dramatičnoj sudbini sedam žena iz Pakistana, Gvatemale, Sjeverne Irske, Rusije, Kambodže, Afganistana i Nigerije te njihovoj borbi za ljudska prava.
Predstavu “Sedam” u BiH je kao projekat pokrenulo Međureligijsko vijeće u BiH (MRV) – Mreža vjernica, i zasad je jedini u svijetu iza kojeg stoje vjerske zajednice. Od premijernog izvođenja predstava je gostovala u Zenici, Trebinju, Mostaru, Varešu, Jajcu, Foči, Konjicu, Kladnju, Orašju i Sarajevu.

BiH je prva zemlja u svijetu s ovim konceptom, a nakon BiH javljaju se mnogi čak i u zapadnoj Evropi da bi htjeli da urade predstavu na ovakav način. Predstava “Sedam” je planetarno poznata i njen glavni cilj jeste da pokaže da se protiv nasilja može boriti i izboriti. Ovih sedam priča su različite, ali im je poruka ista – reci ne nasilju.

Žene koje govore dramski tekst u ime svojih crkava i vjerskih zajednica su Dževada Suško, Adla Mulić, Alma Mujakić, Aleksandra Srdanović, Željka Blagojević, Biljana Tešanović, Milja Tupanjanin, Marica Vikić, Tea Vuglec-Mijović i Benina Kljuno.

Tekstove drame po istinitim pričama Ines Mekkormak iz Sjeverne Irske, Mukhtar Mai iz Pakistana, Marine Pisklakove iz Rusije, Mu Sokua iz Kambodže, Faride Azizi iz Afganistana, Anabele de Leon iz Gvatemale i Hafsat Abiola iz Nigerije potpisuje sedam dramaturginja svjetskog imena: Pola Sizmer, Ketrin Filo, Gejl Krigl, Kerol K. Mek, Rut Mergraf, Ana Dever Smit i Susan Janković. Turneju ove predstave je inicirala producentkinja Heda Kravc-Shergen.

(BLportal)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!