Hronika

Djevojčica iz Jezera i dalje na aparatima

Trinaestogodišnja djevojčica iz Jezera, koja je potonula u jezeru Đol dok je učila da pliva, nalazi se na aparatima za mehaničku ventilaciju i sve dalje prognoze u vezi sa njenim zdravstvenim stanjem su neizvjesne, rečeno je Srni u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske.

Prema riječima dežurnog ljekara u Klinici intenzivne medicine UKC-a Srpske Danice Momčičević pacijentkinja čiji su inicijali H.O. (13) primljena je zbog poremećaja stanja svijesti, te otkazivanja svih vitalnih organa i organskih sistema zbog potapanja.

Iz UKC-a Srpske su naveli da je pacijentkinja H.O. koja je u u ovu zdravstvenu ustanovu dovezena u četvrtak sanitetskim vozilom Doma zdravlja Mrkonjić Grad, odmah hospitalizovana u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a.

Iz UKC-a su izrazili veliku zahvalnost pripadnicima Ministartva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog brze intervencije u četvrtak naveče, odnosno odlaska u Sloveniju po eminentnog stručnjaka Vojku Gorjup, specijalistu internistu – intenzivistu, direktora ECMO centra za Sloveniju.

S obzirom na to da UKC Srpske jedini u BiH odnedavno izvodi proceduru VV ECMO – ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju, takozvana vještačka pluća, Gorjupova je, kao vodeći stručnjak u zbrinjavanju kritično oboljelih pacijenata i ekspert iz oblasti VV ECMO-a, došla u našu ustanovu i pomogla našim ljekarima u zbrinjavanju ove pacijentkinje“, istakli su u UKC-u Srpske.

Trinaestogodišnja djevojčica iz Jezera, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” potonula je u jezeru Đol dok je sa godinu dan starijom sestrom učila plivati, nakon čega ju je iz vode izvukao izletnik.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!