Politika

Najviše novca od klirinškog duga u Banjaluku i Prijedor

Vlada Republike Srpske raspodijelila je 35 miliona maraka iz sredstava klirinškog duga, a posmatrajući po lokalnim zajednicama, najviše novca će otići u Banjaluku i Prijedor.

U Banjaluci će najviše novca biti izdvojeno za nastavak izgradnje i adaptacije kompleksa Zalužani – 3,3 miliona KM, zatim tri miliona za izgradnju srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Aleji Centar, kao i 2,85 miliona KM za sanaciju studentskog doma “Nikola Tesla”, koji je oštećen u nevremenu. Novac, i to 1,2 miliona, obezbijeđen je i za proširenje i rekonstrukciju Osnovne škole “Branko Radičević”.

Kada je Prijedor u pitanju, Vlada RS će četiri miliona KM dati za sportsku dvoranu “Urije”, a 1,3 miliona će biti dodijeljeno za opremanje sale za kategorizaciju srca i krvnih sudova u Bolnici “Dr Mladen Stojanović”.

Novac za dvoranu biće usmjeren i Gradišci, i to dva miliona KM, kao i za Stanare, koji su dobili 170.000 KM, a nekoliko miliona KM će biti utrošeno za sanaciju škola i fiskulturnih sala širom Republike Srpske.

Novca će biti i za puteve u Loparama, Prnjavoru, Srpcu, Vlasenici, Zvorniku, Mrkonjić Gradu i Doboju, a sredstva su odvojena i za vodovode, izgradnju mostova i uređenje riječnih obala.

Milion maraka biće potrošeno za sanaciju u Nacionalnom parku Sutjeska, gdje su usljed klizišta nastala velika oštećenja.

Opština Čelinac dobila je pola miliona maraka za izgradnju gradskog mosta jer je postojeći, prema riječima Momčila Zeljkovića, načelnika opštine, teško oštećen u poplavama 2014. godine i predstavlja svojevrsnu branu, jer je korito rijeke Vrbanje uređeno i produbljeno.

To će, kako je rekao, uz pola miliona KM koje je donirala Srbija, biti dovoljno da se pokrije nešto više od trećine potrebnog novca, jer prema projektnoj dokumentaciji za novi most potrebno je 1,4 miliona KM.

“Već naredne sedmice ćemo objaviti javni poziv. Građevinsku i tendersku dokumentaciju imamo spremnu i početak radova očekujemo krajem jula ili početkom avgusta. Ostatak novca ćemo pronaći ili kroz budžet ili kroz kreditno zaduženje”, kazao je Zeljković.

Novac s nestrpljenjem čekaju i u Milićima, gdje im rijeka Jadar pravi velike probleme i gdje su dobili 600.000 KM za sanaciju njenog korita.

U pitanju je dio rijeke koji prolazi kroz naselje, ujedno i jedini koji nije uređen.

“Sljedeće sedmice ćemo raspisati tender i nakon sprovedene procedure izabraćemo najboljeg izvođača i krenuti u radove. Očekujemo da će se te procedure završiti u roku od mjesec do dva”, kazao nam je Momir Lazarević, načelnik Milića. On je dodao i kako im je Vlada RS dodijelila dodatni 200.000 KM za prečistač vode.

Podsjećamo, Vladi RS je na osnovu klirinškog duga pripalo oko 60 miliona KM.

Najveći projekti
Vrijednost
Sportska dvorana “Urije”
4.000.000
Adaptacija kompleksa Zalužani
3.300.000
Izgradnja srpsko-ruskog hrama
3.000.000
Sanacija studentskog doma “Nikola Tesla”
2.850.000
Završetak dvorane u Gradišci
2.000.000
Izgradnja dvorane Istočno Novo Sarajevo
2.000.000
Opremanje bolnice “Dr Mladen Stojanović”
1.300.000
Proširenje škole “Branko Radičević” Banja Luka
1.200.000
Izgradnja sale u OŠ “P.P. Njegoš”, Istočna Ilidža
1.200.000
Sanacija Nacionalnog parka Sutjeska
1.000.000
(NN)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!