Magazin

Bračni par Kostić proslavio zlatni pir

Ljubav, razumijevanje te bezuslovna podrška i u najtežim trenucima recept su Danka (76) i Stojanke (71) Kostić za dugovječan brak, koji kod njih traje već pet decenija.

Zahvaljujući tome što su sve ove godine jedno drugom bili najveći oslonac i što ih razne nedaće nisu slomile, ostvarili su snove i zlatnu svadbu proslavili u porodičnom domu u naselju Paprikovac okruženi najmilijima.

Loading...

– Imamo srećan, ljubavlju ispunjen, brak i veliku porodicu, što je najvažnije. Dva sina i kćerka te petoro unučadi naše su najveće bogatstvo – kazao je Danko Kostić.

Prisjeća se da su on i njegova ljepša polovina ljubav krunisali brakom poslije četiri godine zabavljanja. Dodaje da se za proteklih pola vijeka dešavalo i mnogo ružnih stvari na koje nisu mogli da utiču, ali da su ih ojačale i još više osnažile njihovu ljubav.

– Tek što smo počeli da se kućimo pogodio nas je razorni zemljotres 1969. godine, a do tada nam je šupa bila dom. Ipak, uspjeli smo sviti porodično gnijezdo, koje smo za vrijeme otadžbinskog rata morali često da napuštamo jer smo oboje bili na ratištima – rekao je Kostić.

Stojanka, koja je bila medicinski radnik, dodaje da su u tim trenucima često razmišljali o tome da se možda jedno od njih više nikada neće vratiti kući. I ova hrabra žena je nerijetko bila na prvim borbenim linijama, spasavajući ranjenike. Danko, koji je po zanimanju metaloglodač, radni vijek je proveo u “Čajavcu”, gdje je ušao kao mladić, a izašao kao penzioner. Kaže da rodni list žuti, pa se ne žali ni na zdravstveni bilten iako je dijabetičar.

– Već blizu 40 godina sam “šećeraš”, pa sam se morao paziti i pridržavati savjeta ljekara. O mom zdravlju svakodnevno brine i moja supruga, pa me bolest ne sputava u mojim omiljenim hobijima – rekao je Danko, koji je strastveni lovac i ljubitelj prirode.

Da se sve prepreke mogu savladati uz ljubav i razumijevanje potvrđuje i Stojanka, koja kaže da su ona i njen suprug sve postigli zajedničkim snagama.

– Bezbroj je lijepih uspomena iz našeg braka, a najljepše su u vezi sa našom djecom, a nakon toga i unučićima. Trudili smo se da djecu učimo tome da su ljubav, poštovanje i tolerancija najvažnije u svakom braku, a oni su se ugledali na nas i taj “recept” prepisali i u svojim porodicama – kaže Stojanka.

Na njene riječi se nadovezuje Danko, koji govori da je veoma važna i komunikacija.

Mladi treba da razgovaraju, druže se. Mi smo bili više zauzeti, pa smo ipak nalazili vremena za prijatelje, druženje u prirodi, hobije… Danas je drugačije, svi negdje žure i to se mora promijeniti kako bi svima bilo bolje – poručuje Danko.
Inovator
Marljiv rad u nekadašnjem gigantu “Čajavcu” se veoma cijenio, a najbolji radnici su redovno bili nagrađivani. Jadan od njih bio je i Danko Kostić, koji se sa svojim inovacijama nadmetao širom bivše Jugoslavije, o čemu svjedoče medalje i priznanja.

– Bio sam inovator, vječiti takmičar, volio sam druženje, a nadmetao sam se sa najboljim metalcima u svim našim tada velikim industrijskim mjestima – kazao je Danko, koji je prvak BiH bio 1976, a drugoplasirani te godine u cijeloj Jugoslaviji.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!