Politika

Novi helikopter uskoro na nebu iznad Srpske

Helikopterski servis RS će zahvaljujući savremenom helikopteru “augusta 119”, koji u Srpsku stiže i prije roka dogovorene isporuke, biti spreman da se bori sa vatrenom stihijom i još brže priskače u pomoć ugroženim građanima, što je i bio cilj njegove nabavke.

– Novi helikopter za nas znači sve. Sutra bi trebalo da stigne avionom iz Amerike, a u toku naredne sedmice završićemo sklapanje i primopredaju – rekao je u petak direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić.

Loading...

Piloti, tehničari i mehaničari ovog servisa prošli su teorijsku obuku za upravljanje novom letjelicom u februaru u Italiji, dok će praktična obuka za četiri pilota, kako kaže Kusturić, biti organizovana u Banjaluci.

– Obuka će trajati petnaestak dana i očekujem da će helikopter već krajem juna biti operativan. Sve usluge koje smo radili do sada, prvenstveno mislim na vazdušno-medicinski transport i pomoć ugroženom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda, biće unaprijeđene. Osim toga, moći ćemo da radimo i ono što nismo ranije, a to je gašenje požara – istakao je Kusturić. Od osnivanja 2008. godine Helikopterski servis RS uspješno je izveo nekoliko stotina medicinskih evakuacija, a kako kaže Kusturić, u novom helikopteru biće mjesta za dva pilota, dok će uz pacijenta moći da idu dva doktora i tehničar.

Da je pomoć u gašenju požara vatrogascima i više nego dobrodošla potvrđuje komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.
– Predstojeću sezonu požara dočekaćemo mnogo spremniji zahvaljujući novom helikopteru. Osim direktnog gašenja požara na području hercegovačkog krša uz pomoć protivpožarnog vedra, pomoći će nam i prilikom izviđanja nepristupačnog terena i spasavanja mještana – rekao je Ćuk.

Na međunarodni tender za nabavku novog helikoptera u avgustu prošle godine stigla je jedino ponuda italijanske firme “Leonardo”, sa kojom je i potpisan ugovor.
Nadležne institucije Srpske dale su saglasnost za nabavku helikoptera i zaduženje u iznosu od 9,4 miliona maraka.

Nova oprema

Boban Kusturić je rekao da će uz novi helikopter stići i oprema koju do sada nisu imali.

– Dobijamo opremu za gašenje požara i medicinske evakuacije, kuku za prenošenje tereta i dizalicu – rekao je Kusturić.

(glassrpske)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!