Banjaluka

Izvještaj o smrti Davida Dragičevića ima više od 300 strana, a zaključci prijete da pocijepaju Anketni odbor Narodne skupštine

Tokom istrage oko nestanka i pronalaska tijela Davida Dragičevića Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i banjalučko tužilaštvo počinili su niz propusta, jedan je od zaključaka Anketnog odbora Narodne skupštine.

Naš izvor tvrdi da će se pred članovima Anketnog odbora naći dokument u kojem će, između ostalog, biti ukazano na različite izjave vrha policije i tužilaštva oko nekih od najbitnijih stvari u istrazi o smrti mladića Davida Dragičevića.

Članovi Anketnog odbora Narodne skupštine RS danas će razmatrati izvještaj koji su trebalo da sačine u vezi sa svim relevantnim činjenicama slučaja stradanja mladića, a obećali su da će javnost biti upoznata sa svim detaljima.

Loading...

Taj izvještaj, uz određene zaključke, biće proslijeđen na usvajanje Narodnoj skupštini RS. Znajući da je ovaj odbor sastavljen od četiri člana opozicije i jednog iz vlasti, svi zakučci koje dostavi predsjednik odbora Branislav Borenović najvjerovatnije će biti usvojeni omjerom 4 prema 1.

Međutim, kada je u pitanju zaključak da su utvrđene nepravilnosti u radu policije i tužilaštva, potpredsjednik Anketnog odbora Drago Kalabić kaže da nije upoznat sa tim i da su to špekulacije.

-Borenović je uzeo na sebe da uradi verziju zaključaka, međutim meni do sada ništa nije dostavljeno, pa se to sve svodi na priče. Vjerujte za sad ne znam ništa o tome. Imam svoje zaključke, ali ako sve bude na principu „uzmi ili ostavi“ onda sve ovo gubi smisao. Ako ne bude dogovora i rasprave, džaba smo se i sastajali – pojasnio je Kalabić.

On je dodao i da ne očekuje da će danas biti završen rad odbora, zbog toga što je izvještaj veoma obiman.

S druge strane, predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović rekao je da su završili izvještaj i da je on napisan na čak 300 strana, a nije želio ni da potvrdi, ali ni da demantuje naša saznanja.

– Tokom saslušanja postavili smo više od 500 pitanja onima koji su vodili ili vode institucije koje su nadležne za potragu za istinom i pravdom. Ubjeđen sam da će Anketni odbor, u skladu sa nadležnostima, profesionalno završiti i podnijeti izvještaj – pojasnio je Borenović.

On je dodao da ne može govoriti o zaključcima, ali da su neki veoma bitni i da očekuje da ih Skupština usvoji.

Članovi Anektnog odbora u proteklih mjesec dana uzeli su izjave od ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Dalibora Vreće, glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira. Osim njih, izjave su dali i direktor policije Darko Ćulum, kao i načelnik Uprave kriminalističke policije Siniša Kostrešević i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić, a među prvim je saslušan direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan.

Ključna pitanja

Odgovorne osobe iz MUP i Tužilaštva odgovarali su na brojna pitanja oko istrage u ovom slučaju, veštačanju tragova, povredama koje je David zadobio, a najveća polemika se vodila oko konferencije za novinare koja je održana 26. marta, a koja je za većinu bila sporna.

Dosta pažnje posvećeno je i izjavama da je David bio drogiran, pa su članovi odbora svima postavljali pitanja da li nadležne institucije posjeduju opremu da to utvrde. Kao još jedno od ključnih pitanja izdvojio se i snimak pljačke kuće Rađen, za koju je policija tvrdila da je počinio David, dok roditelji tvrde da na snimku nije on.

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!