Banjaluka

Centar Banjaluke vikendom samo za pješake

Glavna ulica u centru grada od hotela “Bosna” do Narodnog pozorišta RS će od 16. juna vikendom ponovo biti pretvorena u pješačku zonu.

To znači da će Ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića od subote naveče od 18 časova do četiri časa u ponedjeljak ujutro biti zabranjena za sva motorna vozila, potvrdio je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Dodao je da, iako su planirali ranije ovu aktivnost, nisu to uspjeli realizovati zbog čestog zatvaranja centra.

“Plan je bio da se centar grada od 9. juna u dane vikenda pretvori u zonu za pješake, ali smo zbog sportskog događaja u centru i završetka dva bitna saobraćajna projekta, kružnog toka kod Rebrovačke crkve i spajanja istočnog tranzita, koji će rasteretiti saobraćaj u cijelom gradu, odlučili da to ipak bude 16. juna”, objasnio je Sandić.

Istakao je da će pješačka zona trajati do polovine, a možda i do kraja septembra.

Sandić je dodao da za vrijeme obustave saobraćaja planiraju vikendom da organizuju razne sadržaje za šetače jer ne žele da to bude samo zatvaranje ulice za saobraćaj.

“Tražićemo od nadležnih odjeljenja da osmisle neke sadržaje koji bi bili zanimljivi građanima, jer mi ne možemo osmišljavati sadržaj, mi samo možemo zaustaviti saobraćaj i postaviti znakove”, rekao je Sandić.

Zona za pješake počela se praktikovati prošle godine, a njoj su se posebno obradovali rekreativci, roditelji sa djecom, ali i ostali sugrađani.

Dejan Š., mještanin naselja Vrbanja, rekao je da podržava ideju da centar grada vikendom bude preuređen u pješačku zonu.

Dok je to bila pješačka zona, mnogo ljudi je koristilo i takva praksa postoji u nekim evropskim metropolama, tako da mi je drago da je to sada isto i u Banjaluci”, istakao je Dejan Š.

Snežana D. iz naselja Lazarevo kazala je da se ovakva aktivnost treba praktikovati i više mjeseci u godini.

Centar grada je zaista prebukiran, sve više je automobila u gradu, a na ovaj način će barem dva dana sedmično biti manje motornih vozila u užem centru grada”, rekla je ona.

Ipak, ima i onih koji nisu za pretvaranje centra u zonu za pješake.

Od početka godine je bilo nekoliko zatvaranja užeg centra grada i svaki put je nastajao saobraćajni kolaps. Mislim da to nije dobra ideja”, rekao je Darko S. iz Borika.

(glassrpske)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!