Politika

Lepir: Anketni odbor nema ovlašćenje da ocjenjuje postupke Tužilaštva

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske nema ovlašćenje da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje Tužilaštva, rekao je za “Nezavisne” Želimir Lepir, glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Upitan da prokomentariše tvrdnje Anketnog odbor, a koji je, između ostalog, zaključio da “postoje osnovi sumnje da je Banjalučanin David Dragičević (21) ubijen“, Lepir je rekao da Okružno javno tužilaštvo Banjaluka ne može komentarisati zaključke Anketnog odbora, jer ih još nije razmatrala niti usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Loading...

Dodao je da tužilaštvo postupa i preduzima radnje i mjere sa ciljem utvrđivanja pravno relevantnih činjenica bitnih za razjašnjenje uzroka smrti Dragičevića.

“Anketni odbor Narodne skupštine RS nema ovlašćenje da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje Tužilaštva, radnje dokazivanja, a koje su provele ovlaštene službene osobe pod nadzorom tužioca, te da određuje pravnu kvalifikaciju, shodno zakonu o VSTS BiH, Zakonu o javnim tužilaštvima RS i Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske”, rekao je Lepir.

Dodao je da je u svom izlaganju pred narodnim poslanicima u NS RS naglasio da će se ovo Tužilaštvo izjasniti u konkretnom predmetu, tek kada dobije nalaz medicinskog vještačenja od strane tima vještaka iz Zagreba i o tome kao i o dosadašnjim preduzetim mjerama i radnjama blagovremeno obavijestiti javnost.

“U dosadašnjem radu u konkretnom predmetu, nije bilo propusta od strane postupajućih tužilaca, a o tome da li je bilo propusta u radu, može isključivo da utvrđuje Ured disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH”, zaključio je Lepir.

(NN)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!